Vydejte se do Železné Rudy. Po tamních stopách studené války

26. červen 2012

Podzemní bunkry z doby studené války, signální stěnu nebo protitankové zábrany – to vše si mohou turisté prohlédnout v Železné Rudě na Šumavě. A to na nedávno otevřené naučné stezce s názvem Utajená obrana železné opony.

Šumavské příhraniční město Železná Ruda návštěvníky láká na tři nové naučné stezky. Jedna trasa zavede turisty na místa sice slavných, ale dávno zaniklých skláren, druhý okruh přibližuje historii obce Špičák s proslulým lyžařským areálem.

My se vypravíme na stezku třetí. Přináší důkazy o napětí mezi Východem a Západem ve druhé polovině 20. století. Mnohé prozradí už její název: Utajená obrana železné opony.

Naučnou stezku představuje sám její autor Jan Lakosil. „Nacházíme se u vojenské pozorovatelny, která byla vybudována v roce 1959 v takzvaném systému polní obrany,“ říká na úvod.

Vstupujeme dovnitř. Jde o klasický vojenský bunkr. Toto zařízení sloužilo podobným účelům jako známější prvorepublikové bunkry – jen v jiné době.

„Tyto bunkry vznikaly v letech 1953 až 1964. Jejich primárním účelem byla především ochrana proti jaderným zbraním,“ popisuje Jan Lakosil.

Utajená obrana - D11

„Tento bunkr sloužil jako pozorovatelna. V případě válečné nebo bojové aktivace ho obsadili vojáci z Vimperku,“ dodává a upozorňuje, že bunkr dříve vůbec nebyl vidět.

„Když jsme začali budovat naučnou stezku, věděli jsme, že tu někde je, ale nemohli jsme ho najít. Nakonec nám pomohl jeden místní bagrista, který si toto místo pamatoval z doby, kdy tu budoval kanalizaci,“ vzpomíná Jan Lakosil. „Museli jsme odhrabat asi dva metry hlíny, aby byl bunkr vidět.“

Kromě bunkrů jsou na stezce vybudovány i ukázky protitankových překážek nebo signálních stěn. Po stezce se přesouváme k dalšímu bunkru.

Pozor na hlavu a na schody – a můžeme vstoupit dovnitř. Procházíme protitlakovými dveřmi a před sebou máme dvojici protiplynových dveří. Orientovat se tu je možné jen s baterkou. Tu si však každý musí donést sám.

bunkr - opevnění

„Odsud by byla řízena bojová činnost,“ přibližuje Jan Lakosil účel tohoto bunkru. „Nacházeli by se tu velitelé jednotek, které měly na starosti ochranu hranic. Měli by tu stůl nebo palandy – zkrátka vše, aby tu přežili několik dnů.“

Přímo v Železné Rudě bylo postaveno 63 bunkrů, armáda je však odtajnila až před šesti lety. Šest z nich je přístupných veřejnosti. „Některé se nám navíc nepodařilo dodnes dohledat,“ dodává Jan Lakosil.

Stezka Utajená obrana železné opony je přístupná celoročně. A na vlastní nebezpečí.


Zobrazit naučnou stezku Utajená obrana železné opony na větší mapě

autor: lum
Spustit audio