Vydejte se do zmenšeného světa. Tachovský zámek vystavuje modely vláčků, autíček i raketoplánů

28. červenec 2022 13:08, aktualizováno

Modelová železnice, autíček, vesmírné objekty či parní stroje, to vše je právě k vidění v tachovském zámku, kde je nainstalovaná výstava s názvem Modely nejen železnice. Ve dvou místnostech můžete obdivovat téměř dvě stovky modelů různých velikostí. Tuto úžasnou výstavu připravil Kroužek železničních modelářů při Základní škole Zárečná v Tachově.

Kastelán Pavel Voltr

Mezi exponáty jsou i stroje z předminulého století až do dnešní doby a jsou opravdu detailně zpracované. Jde i o modely parních strojů z 19. a 20. století, kdo má rád vesmír, tak toho jistě zaujmou modely kosmických raketoplánů, například americký raketoplán DISCOVERY OV 103, APOLO SATURN 1B či nosná raketa ESA ARIANE 5. Nechybí ani měsíční vozidlo.

Uvidíte i vláčky, lokomotivy či stavby do železnice, třeba stanici Plešnice. Nejzajímavější kousky jsou samozřejmě ty historické, například první parovozy Bordino z roku 1854, nebo historická lokomotiva TREVITHICK z roku 1804.

Kromě výstavy za skly výstavních skříní můžete v expozici najít také herní koutek pro děti, kde je malá dřevěná dráha, čepice výpravčího, výpravky i kleštičky na štípání jízdenek. Jde sice o koutek pro děti, ale jak řekl provázející kastelán Pavel Voltr, na kobereček si občas přisednou i dospělí. Pro ty je ale hlavně lákadlem fotokoutek v podobě historického vlakového kupé s knihou, šálkem kávy a starým kufrem. Jen si pospěšte, výstava končí 31. srpna 2022.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio