Vykostit rybu na talíři je malý obřad. Jak na to, radí Ladislav Špaček

7. prosinec 2025

Jak se správně postavit k rybě, když si ji objednáme v restauraci? Jak ji správně vykostit doma na talíři? Můžeme použít také ruce nebo jen speciální příbor? Radí Ladislav Špaček.

Přiznejme si, že ryba je prakticky nejsložitější pokrm, který nám může obsluha přinést. Jestliže je to ryba v celku, tak nás čeká porcování ryby a vyčištění od kostí. To znamená obřad, který v lepších restauracích obvykle dělá obsluha.

Nicméně pokud jsme nuceni si s tím poradit sami, nejprve odkrojíme hlavu, potom rozpáráme rybu na bříšku, odkrojíme ocásek, a následně přeložíme obě dvě ta filátka vedle sebe.

Jestliže jsme to udělali obratně a čistě, tak jenom velmi jednoduše vytáhneme páteř rukou, protože ničím jiným by to nebylo spolehlivé. Předpokládá se, že máme ubrousek, takže se potom otřeme.

Když máme rybu vyčištěnou, zkontrolujeme, jestli nám na některých místech nezůstaly větší kosti a můžeme ji konzumovat.

Dříve se ryby takto čistily dvěma vidličkami. Dneska existují rybí příbory – nůž, který je plochý, tupý, protože rybí maso neřežeme, jenom ho stahujeme z kostry. Rybí vidlička má uprostřed hrotů speciální vybrání, do kterého zasadíme tu kostru, mírně ji nadzvedneme a tupým nožem stahujeme jednotlivé kousky masa z páteře. Záleží na naší kreativitě a zkušenosti, co použijeme. Jsou různé možnosti, a všechny jsou obtížné.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Spustit audio