Výměna Plzeňských karet se začne 2. února. Pro některé cestující bude zdarma

8. leden 2015

Od února se začnou v Plzni měnit Plzeňské karty na městskou hromadnou dopravu a služby. Výměna bude stát 170 korun. Zdarma si je mohou díky rozhodnutí městské rady vyměnit děti do 15 let, důchodci a invalidé třetího stupně. Týká se to ale jen těch, kteří mají koupené celoroční předplatné.

Město tento krok vyjde na jeden až dva miliony korun ročně, konkrétní suma bude spočítaná do poloviny ledna, jak řekl náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík. Rada o tomto kroku definitivně rozhodne 15. ledna. Radní tak reagovali na protesty proti platbě 170 korun za novou kartu. Lidé podepisovali petice a argumentovali tím, že už za ně jednou zaplatili a že tehdy karty žádné časové omezení neměly.

Výměna karet bude rozložena na několik let a bude se provádět v dávkách podle pořadových čísel karet, a to od nejnižšího čísla Plzeňské karty. Týkat se bude pouze těch držitelů, kteří si pořídili svou kartu v období od května roku 2004 do května 2011. Na těchto kartách není vytištěna doba platnosti a garantovaná životnost většiny z nich již byla překročena. Držitelé karet budou postupně vyzváni k výměně v určitém období, na každou číselnou řadu budou vyhrazeny 2 měsíce.

Za pět let by se mělo po etapách vyměnit 198 tisíc karet. Pokud si lidé kartu nevymění, přestane jim po vyčerpání nabité sumy fungovat a nebudou si moci předplácet jízdné v MHD.

Co budete potřebovat k podání žádosti

Pokud chcete zažádat o novou Plzeňskou kartu, musíte vyplnit Žádost o výměnu Plzeňské karty. Formulář je od ledna k dispozici na Zákaznických centrech PMDP nebo na internetu. Dále potřebujete aktuální fotografii, kterou můžete pořídit na místě při podání žádosti, občanský průkaz nebo cestovní pas a zaplatíte částku 170 korun.

Nová Plzeňská karta bude připravena do 20 pracovních dnů a v první fázi nebude možné vydání nové karty na počkání. Při vyzvednutí nové karty musíte původní, starou kartu vrátit. Nová Plzeňská karta se vydává na 5 let od data vydání a bude na ní uvedeno datum platnosti.

Podrobné informace najdete na internetových stránkách plzenskakarta.cz.

Spustit audio