Vypalování komínů je složité a nebezpečné. Naučte se topit tak, aby dehet nevznikal

17. září 2020

Vypalování komínů se provádí léta. Je to ovšem poměrně složitá záležitost, kterou musí vykonávat minimálně dva kominíci s letitou praxí. Při vypalování, které je povinné nahlásit na obecní úřad, musí také asistovat hasiči. Po vypálení dehtu v komíně je nutné objekt minimálně 24 hodin hlídat, aby nevznikl požár.

„Osobně bych dnes vypalování pro komplikovanost a samozřejmě i cenu nikomu nedoporučil. Vypalování je nebezpečné. Nesmíte použít žádné tekuté prostředky – urychlovače. Sám jsem za svou praxi vypálil dehet z dvou komínů a už bych to nikdy nechtěl zažít,“ říká cech mistr plzeňských kominíků Zdeněk Řáha.

Založení řízeného požáru

Při vypalování komínu musíte nejdříve komín protáhnout řetězem, aby nedošlo při založení požáru k uvolnění dehtu, dehtové ucpávce a případnému výbuchu. Ve spodku a horní části komína se pak založí řízený požár.

„Já osobně bych přes léta praxe do vypalování nešel. Dnes je spousta jiných řešení. Stačí, když necháte komín vyschnout a dehet jednoduše odfrézujete. U čerstvě zadehtovaného komína to nejde, ale po uschnutí dehtu je vždy možnost odfrézovat nebo vyškrábat okoralé vrstvy dehtu. Důležité ale je se naučit topit tak, aby dehet nevznikal. Každý, kdo si koupí nový spotřebič na tuhá paliva, by se měl v něm naučit topit. Při správném topení dehet nevznikne,“ upozorňuje.

Brikety, které vyčistí celý komín

V drogeriích jsou k dostání brikety, které slibují vyčištění celého komína. „Osobně s nimi nemám zkušenost. Jeden kolega mi tvrdil, že to funguje. Zapálíte první, necháte komín vyschnout. Asi za den zapálíte druhou. Pak komín vyčistíte. S ohledem na cenu těchto briket ale možná vyjde laciněji objednat si kominíka s frézou na dehet v komíně,“ dodává Zdeněk Řáha.

Je možné hodně zadehtovaný komín vyčistit?

Vyčistit bez vypalování jde vždycky. Je to otázka pracnosti a také peněz.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio