Výprava zvědů do Země zaslíbené

10. červen 2007

Předčítání z Tóry - biblických Pěti knih Mojžíšových - které se v synagoze přečtou během jednoho roku, včera dospělo k 13. až 15. kapitole Čtvrté knihy Mojžíšovy. Ta přináší známý, často citovaný příběh o cestě 12 zvědů do Země zaslíbené a jejich malověrnosti. My si nyní tento text osvětlíme komentářem významné rabínské autority 19. století, Samsona Rafaela Hirsche.

Při průzkumu Zaslíbené země se vyslanci jisraelských kmenů poprvé setkali s jinou skutečností, než na jakou si zvykli po východu z Egypta. Byla to skutečnost opravdového života, v němž Boží zázrak, na který dosud spoléhali, měly nahradit jejich odvaha a neohroženost. Právě z tohoto důvodu byla bázlivost zvědů tak přísně odsouzena. Z lidského hlediska se není co divit, že je množství a síla protivníka vystrašily; měli před sebou nepřítele, který byl vojensky mocnější než Jisrael. Právě za těchto okolností však měl Boží lid zaujmout postoj, který by ho odlišil od jiných národů.

Jestliže se totiž zamýšlíme nad možným zdarem jakéhokoliv konání, nestačí brát v potaz čistě materiální skutečnosti. Jistě, pokoušet se o nemožné je vždy ukvapené a opovážlivé. Zvažme však otázku, co za "možné" a "nemožné" považujeme. Může snad být měřítkem pouze lidská zkušenost? I na to dává vyprávění o zvědech odpověď.

Výprava se uskutečnila dvakrát: poprvé s Božím souhlasem - a právě ten činil cestu do Zaslíbené země "možnou". Kdyby si zvědové tuto "možnost"uvědomili, byli by uspěli. Protože jim však víra v Boha chyběla, vrátili se s nezdarem.

Podruhé se Jisraelci odhodlali k průzkumu bez Božího svolení - byl to tedy čin od počátku "nemožný" - a zákonitě skončil smrtí těch, kdo do Zaslíbené země vstoupili. Poučení, které ze čtrnácté kapitoly Čtvrté knihy Mojžíšovy vyplývá, je zřejmé: Zárukou zdaru jakékoliv činnosti je Boží vůle. Boží blízkost nám dopřává úspěch, bez Božího přispění si můžeme být jisti neúspěchem.

autor: Samson Rafael Hirsch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.