Vypůjčit si oči a běžet. I takhle si můžete představit běh nevidomého sportovce se svým vodičem

20. duben 2018

Hlavní je - nemít strach, tvrdí Martina Půtová z Plzně. O zrak přišla až jako dospělá, takže si hodně věcí kolem sebe dokáže představit a strach nemá téměř z ničeho. A navíc. V lese jí doprovází kamarádka Katka a fenka Bianka.

Vodič kromě toho, že vede nevidomého a běží, musí ještě stihnout informovat o všem neobvyklém, co by mohlo zkomplikovat trasu. Od výmolů na silnici po lidi, kteří se pohybují kolem.

Pro Martinu Půtovou a její fenku Bianku to byl první společný běh. „Jsem z ní nadšená. Běžela krásně a netáhla. Samozřejmě trochu se soustředím na traséra i na pejska, tak je to náročnější. Myslím, že je to ale o zvyku,“ řekla Martina Půtová.

Vodiče Martině dělá Kateřina Spourová, i pro ni byl běh premiérou: „ Je to jiné než toho člověka průvodcovat. Je to rychlejší pohyb, máte co dělat sami se sebou, abyste to vůbec udýchali, a ještě musíte přemýšlet nad tím, aby si ten nevidomý člověk neublížil, protože za něj máte zodpovědnost.“

Vodič a nevidomý si musí důvěřovat

Kromě hlasu potřebují být vodič a nevidomý sportovec kvůli bezpečnosti propojení i fyzicky. K tomu slouží například různé šňůry nebo guma.

„Mně samotné vyhovuje více guma kvůli svojí pružnosti. Umožňuje nám to lépe si volit vzdálenost, a lépe reaguje i na to, když se jeden případně zpozdí anebo chce třeba změnit směr. Poprvé jsem zkoušela běžet na opuštěné silnici se sestrou, kdy jsme se každá chytila jedné strany bílé hole, která se nám tam spíš pletla. Tehdy jsme ještě nevěděli, jak se správně běhá,“ popsala Martina Půtová.

Martina se nebojí běhat téměř kdekoliv a jak s úsměvem a nadsázkou dodala, některý terén je někdy lepší, že nevidí. „Někdy je to spíš o odvaze trasérů, kam si troufnou. Na začátek bych všem určitě doporučovala jednoduchý terén s hodně dlouhým rovným úsekem. Nejdřív se třeba i společně předem projít a říct si, jak si to oba představují, a až potom pomaličku vyběhnout,“ uzavřela Martina Půtová.

autoři: Jan Markup , jik