Výroba legendární vázy Hruška končí. Ze skla ji umí vytvarovat jen jediný sklář

7. únor 2022

Měří 30 centimetrů, váží 8 kilogramů a tvoří jí několik vrstev různobarevného skla. Řeč je o legendární váze Hruška z karlovarské sklárny Moser. Výroba tohoto unikátního produktu letos skončí. Zpracovat desítky kilo rozžhavené skloviny a vyfouknout takovou vázu, to totiž umí jen sklářský mistr Zdeněk Drobný.

V karlovarské sklárně Moser pracuje Zděněk Drobný už 51 let. Letos se rozhodl odejít do důchodu. Spolu s ním končí také specifická váza zvaná Hruška, um totiž nemá komu předat. „Je to tak specifický výrobek, že tady teď není žádný sklář, který by tak fyzickou práci zvládl. Sportuji celý život. Když jsem začal s Hruškou, tak jsem jezdil na kole, hrál fotbal, chodil jsem do posilovny, na jógu,“ řekl.

A jak váza vlastně vznikla? „S bývalým výtvarným ředitelem Lukášem Jabůrkem jsme hodně spolupracovali na různých výrobcích. Přišel za mnou a měl na papíře namalovaný tvar té Hrušky. Byla specifická, v životě se tady v Moseru nedělalo, aby se to dělalo bez formy,“ zavzpomínal Drobný.

Kvůli výrobě vázy musela firma koupit pro skláře nové nástroje

„Kvůli Hrušce se kupovaly nové píšťaly, protože ty původní na ní nestačily. Musely se koupit silnější píšťaly, aby to váhu skla udrželo,“ upřesnil. Váha skla se při výrobě totiž vyšplhala přes 30 kilogramů.

Sklářský mistr Zdeněk Drobný

Podle mistra Drobného je práce náročná nejen fyzicky ale i časově: „Od prvního náběru po uražení do chladící pece to trvá 45 minut. Udělali jsme jich za den maximálně osm. Chybí sklo a fyzicky by člověk pod tou vahou odešel na klouby.“

Vázu Hruška vyráběl Zdeněk Drobný ve sklárně Moser bezmála 10 let.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio

Související