Výrobce prvních českých dřevěných lyží bude mít na Pancíři sochu

4. květen 2022 16:59, aktualizováno

Dřevěná socha hajného Karla Paleczka, výrobce prvních českých dřevěných lyží, bude v sobotu odhalena na vrcholu šumavského Pancíře. Zhotovil ji umělecký řezbář David Fiala.

První lyže přivezl do českých zemí v roce 1887 propagátor sportu Josef Rössler Ořovský. Ale jen o tři roky později zhotovil hajný Karel Paleczek první české dřevěné lyže. Po 132 letech bude na šumavském Pancíři vztyčena jeho socha. „Karel Paleczek byl členem významného rodu, který po čtyři generace pracoval pro knížete Schwarzenberga v šumavských lesích. Karel byl hajný a pracoval v Huťském Dvoře nedaleko Zvonkové pod Smrčinou,“ vysvětlil za organizátory Pavel Mařík ze spolku Otevřená Šumava.

Paleczek absolvoval dřevařskou školu ve Volarech, kde se naučil pracovat se dřevem a pravděpodobně tam získal i vzor norských lyží, podle kterého zhotovil svůj první výrobek. „Na takové lyže bych se klidně postavil i dnes. Pravidelně na Silvestra pořádáme Sjezd šusem z Pancíře a lyžařů na podobných dřevěných lyžích je tam kolem dvaceti, všichni dojedou živí,“ řekl s nadsázkou Mařík. Právě z Pancíře se také jel první sjezd na dřevěných lyžích.

Splnil se sen šumavského patriota Emila Kintzla

„Autorem sochy Karla Paleczka je David Fiala, umělecký řezbář, který má svoji dílnu v Krabčicích pod Řípem, Emilu Kintzlovi ho doporučil významný řezbář z Velhartic Karel Tittl,“ vyprávěl Mařík. Připomněl tak, že umístění sochy Paleczka bylo záměrem a snem nedávno zesnulého šumavského patriota Emila Kintzla.

Slavnostní akce na Pancíři začne v sobotu 7. května ve 14 hodin a 14 minut. „Hlavním bodem bude seznámení veřejnosti s historií lyžování a výrobou lyží v Čechách. Přivítáme také prapravnuka pana Paleczka Raimunda z Mnichova. Zahraje kapela, složená z šumavských lyžařů, a představíme novou knihu o závodním sportovním lyžování na Železnorudsku,“ vyjmenoval člen spolku Otevřená Šumava. Ten se snaží například o zpřístupnění historických stezek.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio