Výrobek koupený přes internet můžete do 14 dní bez udání důvodu vrátit

10. prosinec 2022

Kde nakupovat vánoční dárky? V kamenném obchodě nebo v internetových eshopech? Obojí má svá pro i proti. Srovnává JUDr. Václav Havlík ze Sdružení ochrany spotřebitelů v Plzni.

V Hobby magazínu speciál porovnáváme nákupy v obchodě a na internetu a také popisujeme různé možnosti vracení nebo výměny zboží a reklamace. Jak je to s obalem, v kterém jste zboží zakoupili? Pozor, vůbec není nutné ho při reklamaci mít!

Nákupy přes internet

"Výrobek si nemůžete osahat, prohlédnout ze všech stran, kupujete jen to, co vidíte na obrázku. Ale když se vám to nebude líbit, můžete zboží do 14 dní vrátit a prodejce vám musí vrátit peníze," popisuje Václav Havlík.

Mokřady, ale i zahradní tůňky a jezírka zadržují vodu v přírodě tvrdí Jiří Vlček z odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje. Jezírka navíc mohou ovlivnit i klima na našich chalupách. V létě chladí, v zimě hřejí. Je třeba na jejich budování stavební povolení?

S plzeňským zahradníkem Přemyslem Písařem si uvaříme vánoční svařené víno s ovocem, které zbylo na našich zahradách. A také odpoví na vaše dotazy, které jsme zaznamenali.

Už jste napojeni na veřejnou kanalizaci a u domu máte nevyužitý septik? Můžete ho použít jako zásobárnu dešťové vody na zalévání zahrady. Jak septik vyčistit, aby byl zdravotně nezávadný, případně jak ho zpevnit nátěry, vnitřní folií nebo obložit bezpečnými plastovými díly se dozvíte od Martina Zikuly, technika firmy na výrobu bazénů v Plzni na Lochotíně.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio