Výrobu akumulátorů v DIOSS Nýřany postupně nahradí strojírenství

Nýřanský DIOSS, který zaměstnává 1600 lidí, přechází z výroby akumulátorů na strojírenství. Hlavním důvodem je převod výroby baterií pro mobilní telefony z Evropy do Číny. Firma našla nového partnera, strojírenský koncern Ingersoll z USA, pro něhož od září vyrábí 320 plechových dílů pro kompresory. Zatímco ještě v roce 2002 tvořila výroba akumulátorů pro Sanyo 68 procent tržeb, letos to bude třetina.

Z loňského prodeje tvořila výroba akumulátorů necelých 35 procent. Kromě přesunu výroby baterií do Číny způsobil pokles tržeb také propad odbytu Nokie na evropských trzích, zejména v Francii a Velké Británii. DIOSS bude stále dodávat baterie do starých typů mobilů. Poptávka po nich se letos ve střední a západní Evropě zvyšuje, neboť některé země, zejména Němci více šetří. Baterie do nových typů telefonů Nokia vyrábějí téměř výhradně čínské továrny, ačkoliv na nové modely už měl DIOSS vymyšlené technologie.

Výroba

Bateriím se dosud v DIOSSu věnuje 680 lidí, strojírenství 320. Dodávky pro strojírenství vzrostly v loňském roce o 40 procent. Firma počítá s tím, že se výroba pro Ingersoll, světovou jedničku v kompresorech, bude stále zvyšovat. Díly dodává do závodu Air Power v Chrástu u Plzně, kde Ingersoll kompresory montuje.

Kvůli Ingersollu postavil loni DIOSS za 40 milionů korun práškovou lakovny. Jde o unikátní technologii zinkového fosfátování, což umožní lepší ochranu vůči korozi v přímořských oblastech. Dále zprovoznil centrum na ohraňování, osekávání a laserové dělení materiálu.

Výroba
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio