Vysaďte si zázvor, kurkumu a galgán, využijete je v kuchyni i v rámci domácí lékárny

Nejenže ochutí jídlo, ale také upevní naše zdraví. To platí pro většinu druhů koření a výjimkou není ani zázvorovité.

Zázvor, kurkuma a galgán nám slouží jako koření. V posledních letech se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřuje také na prospěšnost těchto zázvorovitých rostlin pro lidský organismus. Jak je pěstovat, radí bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Začátek března je signálem pro výměnu zimních dekorací za jarní. Co byste řekli na barevné papírové nebo filcové závěsné ptáčky zdobené kytičkami z papíru? Návod máme od lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové.

Už v dětství skládal Jan Bednář z Nýřan různé modely podle časopisu ABC. Koníček mu vydržel dodnes, kdy je mu 38 let a v modelářství se posunul o něco dál, v současnosti se věnuje výhradně tvorbě maket českých hradů. Natáčela s ním Martina Sihelská.

K netradičnímu individuálnímu vynášení Morany vyzývá Muzeum Českého lesa v Tachově. Vyrobte si ze suché trávy, listů a větviček malou Moranu a pošlete spolu s ní po vodě všechno zlé. Svoji Moranku vyfoťte a do 21. března pošlete na facebook tachovského muzea nebo na mail info@muzeumtachov.cz. Každá fotografie bude odměněna. Podrobnosti najdete na webu Muzea Českého lesa.

Dny se postupně prodlužují a přinášejí víc světla, je vhodná doba pro výsev. V prvních dnech března je ještě možné vysít papriky. Zásady pěstování oblíbené plodové zeleniny připomíná zahradník Václav Tolar.

Z mykologa filatelistou? U nás i v zahraničí je motiv hub na poštovních známkách hodně rozšířen. Podle Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň, zapálení houbaři často sbírají nejen houby, ale také poštovní známky s nimi.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio