Vysílačkou vybavený čáp Arnošt vyhledává lidi a pohodlí, je to samorost

30. září 2019

„Arnošt nám v tom dělá binec,“ směje se při myšlence na čápa bílého vymykajícího se zvyklostem svého druhu Karel Makoň, vedoucí DES OP - Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Z Plzeňského kraje odletěli do teplých krajin celkem čtyři čápi s vysílačkou. Tři se postupně spořádaně vydali směr Afrika a ornitologové průběžně sledují jejich cestu dlouhou několik tisíc kilometrů. Arnošt usoudil, že je třeba prozkoumat i jiné, ještě neprobádané možnosti. Nezamířil tudíž ani do Španělska, kde část čápů bílých také přezimovává, jak by kdekdo očekával. Rozhodl se navštívit naše německé sousedy.

Arnoštův život v Čechách

„Arnošt je prostě Arnošt,“ krčí rameny Karel Makoň a vzpomíná na dosavadní životní pouť čápa individualisty. Na svět se vyklubal v líhni v Roupově, po přemístění vajec z hnízda v Nalžovských Horách, kde se hnízdící samec poranil o dráty elektrického vedení. Spolu se sourozencem Edou byl v červnu adoptován do hnízda v Chodové Plané. „Arnošt se rychle naučil chodit do místního pivovaru v šest ráno na snídani. Pak ho taky několikrát zaznamenali v pět kilometrů vzdálené Plané, jak před supermarketem pochoduje po střechách zaparkovaných osobních automobilů. Opakovaně řídil i dopravu na výpadovce na Plzeň, po které si vykračoval. Následně si pochroumal křídlo a vypadalo to, že na zimu skončí v Záchranné stanici živočichů Tachov. Jenže se mu tam nelíbilo a tak ho kolega vypustil.“

Čáp na tahu

Arnošt si udělal výlet do Furth im Waldu, Frankfurtu nad Mohanem, Pasova a prozatím se usídlil v ptačím parku Vogelpark Irgenöd nedaleko Ortenburgu. „Ten snad ani neví, že někam má letět. V Irgenödu je snadné se nakrmit, tak co by se namáhal, že jo. I cestou se zdržoval v zástavbě, různě posedával na střechách kostelů a dokonce chodil po pasovské promenádě při řece mezi lidmi,“ komentuje informace přijaté z Arnoštovy vysílačky plzeňský ornitolog.

Česká společnost ornitologická a DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň pořádají v sobotu 12. 10. podzimní ornitologickou vycházku s ukázkou odchytu a kroužkování ptactva a Den otevřených dveří stanice. Sraz účastníků vycházky je v 8:30 u parkoviště na hrázi Boleveckého rybníka (zastávka MHD Bolevecký rybník). V záchranné stanici v Zábělské 75 pak budou zájemci o návštěvu vítáni od 10 do 16 hod. Obě akce se konají u příležitosti Festivalu ptactva.

Za víc než čtvrtstoletí své činnosti spolek DES OP úspěšně adoptoval neboli přistrčil do cizího hnízda a při té příležitosti okroužkoval asi 130 čápů bílých. „Žádný z nich se takhle nechoval, aby vyhledával lidskou společnost a vymetal šantány a podniky, kde se zadarmo nají,“ konstatuje s nadsázkou Karel Makoň, „Arnošt je prostě čáp pohodář a svým způsobem unikát.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio