Vysílání České televize v části Plzeňského kraje přejde dnes v noci na nový formát DVB-T2

4. únor 2020 09:35

Televizní technici na Plzeňsku mají v těchto dnech plné ruce práce. V části regionu totiž dnes minutu před půlnocí začne přechod na nový digitální signál DVB-T2. Týká se to vysílačů Plzeň-Krašov a Domažlice-Vraní vrch.

Změna se dotkne všech domácností, které přijímají televizní vysílání pomocí domácí, nebo společné antény v bytových domech. Podle televizního technika Karla Velíška bývají největší problémy v takzvaných stoupačkách, kde jsou staré zásuvky a přípojky k televizím, které novému náročnějšímu signálu DVBT-T2 nestačí.

Právě lidé, kteří přijímají pozemní televizní vysílání přes klasické, venkovní nebo společné antény se musí na nový formát DVB -T2 připravit.

Lepší signál i více programů

„Systém DVB-T2 umožňuje kvalitnější signál, více programů v tak zvané HD kvalitě. Zbystřit by měli všichni, kteří se dívají na televizi přes anténu. Netýká se to lidí, kteří mají satelitní a kabelovou televizi nebo televizi přes internet. Ti, kterých se to týká, vidí na televizi vpravo nahoře piktogram. Ten zobrazuje to, že zmíněný program na této frekvenci bude končit. Ti, kteří už jsou připravení na DVB- T2, tak poznají, že na konci názvu stanice bude vždy T2,“ uvedl ředitel plzeňské telekomunikační firmy Roman Kropáček.

Vysílače DVB-T vypínané v únoru, barvy dle kombinace vypínaných multiplexů

Pokud lidé na své televizi zmíněný piktogram stále mají, je nutné buď si pořídit novou televizi, která je schopná signál DVB-T2 přijímat, anebo si zakoupit nový set top box. „Pokud tak lidé neučiní, od 4. února přijdou o pozemní signál a na televizi uvidí jen černou obrazovku,“ doplnil Roman Kropáček.

Další tři multiplexy televizních programů budou na novou digitální normu přecházet postupně v průběhu dvou měsíců. Podle nařízení Evropské komise musí být přechod na DVB-T2 hodový do konce června.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio