Vysílání ze Slavností svobody v Plzni je připraveno. Studio vyrostlo v Besedě

Tradiční plzeňské Slavnosti svobody se kvůli pandemii a vládním opatřením přesunuly i letos do online prostoru. Z bezpečí domova tak můžeme sledovat rozhovory s historiky, fanoušky vojenské techniky a na dálku se můžeme potkat i s americkými a belgickými veterány.

On-line studio Slavností svobody letos vysílá z Měšťanské besedy od 6. do 9. května. Diváky zavede ke vzpomínkovým aktům u památníků, připomene historické události, nabídne vysílání zajímavých dokumentů, rozhovorů a on-line setkání s veterány i živou hudbu.

Studio odvysílá rovněž reportážní pořady, kterými provede herec Lukáš Langmajer, vnuk amerického vojáka a plzeňský rodák. Tato série video reportáží se věnuje památným místům spojených s osvobozením americkou armádou nejen v Plzni, ale i v kraji. Zavede například do místa, kde se odehrála dramatická operace Kovboj, při níž „Pattonovi muži“ zachránili desítky koní vzácných plemen z vojenského hřebčína.

Chybět nebude hudba. Pozvání přijaly kapely The Dixie Hot Licks, CBC Big band s hosty Evou Kleinovou a Daliborem Gondíkem a Pilsner Jazz Band. Folkovou scénu zastoupí Samson a jeho parta. Autentickou interpretací představí populární swing od počátku třicátých let až k raným čtyřicátým rokům Ondřej Havelka and His Melody Makers a v podání Plzeňská filharmonie zazní například koncertní Pochod generála G. S. Pattona od Otakara Pihrta. Součástí nedělního studia bude i retroscéna, která diváky přenese do atmosféry oslav osvobození.

On-line přenos bude možné sledovat na facebooku Slavnosti svobody, Plzeň.eu, Plzen.2015 a na YouTube. Dále na webu www.slavnostisvobody.cz, kde je také podrobný program. Pořad bude vysílat rovněž Plzeň TV.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související