Vyšívanou krásu chodských šátků můžete obdivovat dodnes

9. leden 2022

Doslova korunou krásy ženských svátečních krojů na dolnímu Chodsku jsou černé, bohatě vyšívané šátky, které dodnes můžete obdivovat při mnoha příležitostech. Dívky a ženy je na hlavu uvazují především k tzv. velkému (svátečnímu) kroji, ale objevit se mohou i u dalších krojových variant. 

Výšivky chodských šátků

Národopisný region dolní Chodsko zahrnuje níže položené obce v okolí Domažlic – Mrákov, Klíčov, Tlumačov, Stráž a další. A právě tady dodnes můžete při různých příležitostech potkávat dívky i ženy oblečené do svátečních krojů, jehož hlavní ozdobou je (vedle velkých, škrobených rukávců, sváteční šerky nebo pestrého fěrtochu) velký černý šátek na hlavu, který na první pohled zaujme díky nádherným a bohatým výšivkám.

Malba jehlou na černý klot  

Podoba šátku, kterou dnes známe, se ustálila na začátku 20. století. Dříve se tyto šátky vyšívaly strojově jednoduchým řetízkovým stehem, ale později si je ženy začaly vyšívat doma samy a svoji fantazii nechaly vyniknout právě v nádherných, bohatých výšivkách. Šátek má rozměr čtverce (cca 120 x 120 cm) a vyrobený je z černého bavlněného klotu. K jeho výrobě se používaly i dražší materiály – např. jemná vlna, která ale příliš hřála, nebo lesklé silné hedvábí, které ale z hlavy příliš klouzalo. Černý šátek po stranách zdobí černé třásně a hlavně překrásná a bohatá výšivka ve dvou protilehlých rozích.

Na bohaté výšivky chodského šátku je opravdu radost pohledět. Každá je jiná a každá je překrásná. Výšivka je provedená technikou „malby jehlou“. Nejčastějšími vzory těchto bohatě působících výšivek jsou květiny – červené máky nebo růže, bílé kopretiny nebo žluté klasy, to vše doplněno zelenými listy. Šátek pro dobu adventní, postní a smuteční je na místo červené barvy zdobený barvami modrými a fialovými. Výšivka je tvořená do oválu a šitá plochými a stonkovými stehy.

Úvaz šátku přes velký hřeben

Čtěte také

Speciální je úvaz šátku, při kterém si dívky a ženy většinou navzájem pomáhají. Šátek se váže přes velký kostěný hřeben, který vytváří charakteristický tvar. Výsledkem úvazu je vyšívaný cíp splývající po pravém rameni oblékané, druhý (větší) vyšívaný cíp zdobí zadní část hlavy.

Černý bohatě vyšívaný šátek ještě dnes na dolním Chodsku můžete vídat při nejrůznějších příležitostech a pravidelně ho oblékají nejen členky Chodského souboru Mrákov. Dívky a ženy ho na hlavy berou k tzv. velkému (svátečnímu) kroji s rukávci (pro slavnostní příležitosti nebo k muzice), ale i ke kroji s kabátkem nebo kožíškem (pro zvlášť sváteční příležitosti) anebo i ke kroji s jupkou (tzv. „flámiškou“), což je typ kroje, který se nosí do kostela, ale obléknout se může také pro běžné slavnostní příležitosti.

Spustit audio