Vyšla publikace o Miroslavu Horníčkovi

25. leden 2019 13:30

Město Plzeň vydalo publikaci o významném rodákovi a umělci Miroslavu Horníčkovi, vztahující se k jeho nedožitým stým narozeninám. Brožura s názvem Miroslav Horníček – 100 let pojednává o životě a tvorbě této mimořádné osobnosti.

Kniha o herci, dramatikovi, režisérovi, výtvarníkovi, spisovateli a glosátorovi Miroslavu Horníčkovi je také ohlédnutím za Plzeňským rokem Miroslava Horníčka 2018, kdy se v Plzni uskutečnilo mnoho kulturních a společenských akcí. Publikaci vydal Odbor kultury Magistrátu města Plzně v edici Významné plzeňské kulturní osobnosti a autory textů jsou Mojmír Weimann a Jiří Hlobil.

V české verzi s anglickým resumé je bezplatně k dispozici v Informačním centru města Plzně a na Odboru kultury Magistrátu města Plzně. V edici Významné plzeňské kulturní osobnosti dosud vyšly tyto publikace: Jiří Trnka, Vendelín Budil, Střípky z plzeňské hudební historie, Josef Skupa a Ladislav Sutnar.

Publikace obsahuje řadu dosud nezveřejněných fotografií

Vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová uvedla, že publikace obsahuje řadu dosud nezveřejněných fotografií ze soukromých archivů: „V šedesátých letech se zrodil fenomén Horníček, o jeho popularitě svědčí i to, že byl v roce 1966 zvolen králem Majálesu v Plzni i v Praze,“ uvedla a doplnila řadu akcí, spojených s Plzeňským rokem Miroslava Horníčka 2018.

„Mimo jiné v den nedožitých umělcových stých narozenin, tedy 10. listopadu 2018, uspořádalo Divadlo Josefa Kajetána Tyla na jeho počest velký vzpomínkový večer. Byla rovněž odhalena Horníčkova busta ve foyer Malé scény Nového divadla a foyer bylo pojmenováno jako Foyer Miroslava Horníčka,“ připomněla.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio