Vysoká nevěsta a malinkatý ženich vyjdou i dnes do masopustního průvodu v Postřekově

25. únor 2020 07:20

Postřekov na Domažlicku žije v těchto dnech masopustem. Tradiční akce patří mezi nejdelší a nejvyhlášenější v Plzeňském kraji a slaví se nepřetržitě od poloviny 50. let minulého století. Postřekovský masopust trvá několik dní a na úplný závěr projde obcí průvod masek.

Masopust v Postřekově trvá pět dní. V pátek měli sezpívanou, kde trénovali s dudáckou muzikou písničky. V sobotu se tradičně koná maškarní bál. V neděli prochází obcí krojovaný průvod dívek a následuje kytičková zábava. Každá dívka má na šátku vlastnoručně uvázanou kytičku, kterou odevzdá chlapci, s kterým šla v průvodu. Ten ji po zbytek masopustu nosí v klopě. Z neděle na pondělí se scházejí svobodní mládenci, kterým se dřív říkalo voráči. Měli dřevěný pluh a převorávali vesnici, aby byla hojná úroda. To už dnes sice nedělají, ale objevují se na různých místech a jen tak pro legraci škádlí lidi. Včera večer pak proběhl babský bál.

Nevěsta se musí vdát, ať je ženich jakýkoliv

Vrcholem masopustu je dnešní průvod, v kterém jdou stovky masek. Symbolem této lidové slavnosti je svatba. „Většinou se za nevěstu obleče vysoký chlap a vycpe si břicho. Za ženicha jde žena. Musí být jasně vidět, že veliká nevěsta uhnala ženicha, třeba malinkého. Ale vdala se a neupadla do hanby,“ řekl Petr Buršík, který jde v průvodu za družičku. Masky dnes vyjdou v 16 hodin od postřekovské tělocvičny a dojdou až na hřiště. Tam masopustní soudce zhodnotí celý rok. Na závěr Masopusta za všechny lumpárny odsoudí a pověsí na šibenici. Pozůstalí a truchlící se na konec přesunou na hostinu do sálu kulturního domu.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio