Vysokoškolské koleje se chystají na příjezd studentů

24. srpen 2020 09:45

Na kolejích Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se právě dokončují přípravy na nový akademický rok. Některé pokoje prošly rekonstrukcí. Plné ruce práce mají malíři, údržbáři a uklízečky.

„V některých pokojích se rekonstruovaly koupelny, dávala se nová lina nebo nové pracovní desky,“ řekla zástupkyně vedoucí kolejí v Bolevecké ulici Ivana Bartoňová. Zájem o ubytování na koleji je podle ní stejný jako loni, místa jsou až na poslední výjimky plně obsazena.

Kapacita kolejí ZČU je 2 632 lůžek, v nadcházejícím akademickém roce se ale o 450 lůžek kapacita sníží. Důvodem je rekonstrukce a s tím související uzavření koleje v Máchově ulici.

Na kolejích Západočeské univerzity v Plzni dokončují úpravy před začátkem akademického roku. Někde budou mít studenti novou koupelnu, jinde nové lino nebo nábytek

Na kolejích také nově funguje nahlašování závad přes kódy. „Už není nutné běhat na vrátnici a zapisovat do sešitu. Student načte příslušný QR kód a díky mobilní aplikaci vedení koleje a správce hned vidí případnou závadu a může začít oprava,“ popsala Ivana Bartoňová.

Když bude třeba, proběhne dezinfekce mlžením

Na kolejích se před příjezdem studentů pilně uklízí a desinfikuje. Úklid je náročnější, dezinfikují - se i výtahy, tlačítka, kliky, dveře a další místa.

„Dezinfekce bude probíhat i nadále, v případě potřeby také tzv. mlžením. V halách mají koleje instalované stojany s dezinfekcí a správa kolejí a menz také minimalizuje kontakt mezi ubytovanými studenty a zaměstnanci. Od 1. září bude na kolejích povinnost nošení roušek,“ potvrdil Pavel Korelus z odboru vnějších vztahů.

Cena pokojů na plzeňských vysokoškolských kolejích zůstala stejná jako vloni, a první studenti se mohou stěhovat 1. září.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio