Vysokoškolské koleje v Plzni se připravují na příliv studentů

26. srpen 2019 14:00

Před začátkem akademického roku dokončují opravy a pravidelnou údržbu. Západočeská univerzita v Plzni může studentům nabídnout na tři tisíce ubytovacích míst v deseti budovách.

Nejvíc, 720 lůžek nabízí Bolevecká kolej. „Na kolejích se teď uklízí. Na hodně pokojích jsme měnili psací prostor, každý rok dostanou studenti nové židle nebo i postele,“ popsala zástupkyně vedoucí bolevecké koleje Ivana Bartoňová. Během prázdnin dále probíhá výmalba pokojů, výměna podlahových krytin nebo třeba výměna elektrospotřebičů.

Pokoje na kolejích v Bolevci jsou různě velké. „Jsou tu například takzvané buňkové pokoje, kdy dva pokoje vedle sebe sdílí jedno sociální zařízení. Jinak ale na kolejích Západočeské univerzity nabízíme ubytování v jedno až čtyřlůžkových pokojích,“ vysvětlila mluvčí ZČU Šárka Stará s tím, že studenti mají největší zájem hlavně o jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje.

Kromě ubytování nabízí koleje také další možnosti vyžití. Jak je to konkrétně na Bolevecké koleji upřesnila Ivana Bartoňová: „Studenti můžou využít studentský klub Ucho, který je přímo na koleji. Mají tady i posilovnu, mohou chodit do tělocvičny a k dispozici mají po celý rok i hřiště, které se nachází hned za kolejí.“

Kapacita je ale už teď zaplněná

Západočeská univerzita se snaží uspokojit všechny studenty, kteří o kolej požádají. „Nemáme žádnou podmínku, která by stanovila, že například student nesmí mít trvalé bydliště alespoň sto kilometrů od Plzně. Teď máme momentálně kapacitu naplněnou a dá se říct, že je mírný převis žádostí. Ze zkušeností ale víme, že během srpna a září se rozhodnutí studentů ohledně ubytování velmi mění. Někdo si nechává dvě tři možnosti otevřené a rozhoduje se až během září,“ uvedla Šárka Stará.

Někteří studenti ale raději upřednostňují bydlení v nájemních bytech, které poskytují větší komfort i soukromí. A právě na konci srpna začínají studenti byty hledat. „Preferují hlavně, aby každý měl svůj pokoj. Například dva studenti budou chtít ideálně byt 2+1. Každý svůj pokoj, společnou kuchyň a sociální zařízení. Za to jsou ochotni dát zhruba 8 tisíc korun hrubý nájem plus k tomu samozřejmě služby,“ potvrdila ředitelka jedné plzeňské realitní kanceláře Šárka Pubcová.

Nájemní byty studenti vybírají podle realitní makléřky v blízkosti své fakulty nebo poblíž centra města. Oproti nim vyjde ubytování na koleji levněji. Konkrétně na kolejích Západočeské univerzity se ceny pohybují zhruba od 2 500 do 4 000 korun měsíčně.

Studenti se začnou na vyskoškolské koleje v Plzni stěhovat od 1. září.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio