Vyšší komfort nabídne pacientům nový chirurgický pavilon Fakultní nemocnice Plzeň

14. listopad 2017

Plzeňská Fakultní nemocnice získala státní dotaci ve výši 1,4 miliardy korun na nový chirurgický pavilon. Vláda stavbu za téměř dvě miliardy zahrnula do plánu strategických investic ve zdravotnictví. Bude to nejnákladnější investiční akce v historii nemocnice.

Dotaci Fakultní nemocnici Plzeň potvrdilo ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí. Podle ředitele Václava Šimánka teď nemocnice chystá výběrové řízení na projektanta. „Myslím, že tak velká budova se všemi technologiemi se bude přibližně tři čtvrtě roku kreslit. Pak v co nejkratší době vyhlásíme výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedl Šimánek.

Chirurgický pavilon bude stát v lochotínském areálu, na místě současného parkoviště a starého heliportu, naproti Gynekologicko-porodnické klinice. Nová samostatná budova zásadně změní chod nemocnice. „Naším cílem je zavést na Lochotíně režim v toku pacientů, tak abychom oddělili akutní od plánovaných příjmů. Ty akutní navíc rozdělíme na interní a chirurgické. Pacienti s chirurgickými problémy budou jezdit do malého parkovacího domu chirurgického pavilonu, pacienti s interními problémy budou vjíždět dovnitř do areálu a půjdou do právě rekonstruovaného pavilonu C, a plánování pacienti zajedou taktéž do areálu a využijí pavilon B,“ popsal Václav Šimánek.

Nový pavilon nabídne pacientům větší komfort

V novém chirurgickém pavilonu vznikne urgentní příjem pro chirurgické pacienty, přesunou se tam kliniky ortopedická, chirurgická, neurochirurgická a urologická, a zároveň také ARO. Jedno patro bude dětské - tedy dětská ortopedie a chirurgie.

Celková kapacita pavilonu bude 400 lůžek, takže jednotlivým klinikám jich zůstane stejný počet, ale v komfortnějším prostředí. Například pokoje budou maximálně po dvou. První pacienti by mohli v pavilonu ulehnout v roce 2022. Nejzazším termínem je rok 2023.

autoři: kos , jik
Spustit audio