Výstava dětských kreseb z terezínského ghetta je v Plzni k vidění ještě do neděle

Příběhy a kresby dětí z terezínského ghetta připomínají výstavy v Národopisném muzeu Plzeňska už jen do neděle, připraveny jsou pracovní listy pro případné skupiny z letních táborů.

Výběr z ojedinělé a nejrozsáhlejší sbírky dětské kresby na světě, z ghetta Terezín, a také příběhy dětí z dob holocaustu představuje Národopisné muzeum Plzeňska. Obě putovní výstavy - „Neztratit víru v člověka: Protektorát očima židovských dětí“ a „Příběh dětí: Kresby dětí z terezínského ghetta“ - připravilo Židovské muzeum v Praze a zacílilo přitom na děti a studenty.

„Výstava Neztratit víru v člověka je koncipovaná na příběhu několika konkrétních židovských dětí, které vyrůstaly v druhé polovině třicátých let a prošly Terezínem. Přibližuje právě na konkrétních lidských osudech protižidovská opatření, perzekuci a potom život v ghettu Terezín,“ prozradil vedoucí Národopisného muzea Plzeňska Michal Chmelenský.

Výstavy cílí na děti a studenty

„Je možné v průběhu té výstavy kdykoliv přijít, pracovní listy budou k dispozici na pokladně muzea. Přijde-li dejme tomu dětský letní tábor nebo skautská skupina, může se tady posadit, v klidu si pracovní listy vyplnit, projít si výstavu a rozjímat o tom, jak to tehdy bylo komplikované a jak jsou nebezpečné některé tendence v dnešní společnosti,“ řekl Michal Chmelenský.

„Kresby pochází z velké sbírky Židovského muzea v Praze, vznikaly z velké části pod vedením Friedl Brandejsové, která s dětmi v terezínském ghettu pracovala a snažila se jim přiblížit normální život. Ony na těch kresbách zachycují nejen život v Terezíně, ale také své sny, to, co si pamatují a podobně. Byl to jeden ze způsobů, jak přežít,“ dodal.

autor: Petra Kosová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio