Výstava Paměti národa se představí ve čtyřech západočeských městech

29. srpen 2018 15:23

V Sušici, Klatovech, Domažlicích a Plané bude během podzimu k vidění putovní výstava, dokumentující dobu komunismu skrze autentické příběhy zdejších obyvatel.

Co byla železná opona, akce Kámen, balonkové akce nebo vojenská kontrarozvědka? To přiblíží skrze silné životní příběhy Západočechů výstava Paměti národa nazvaná Když spadla železná opona. V ulicích měst se na výstavních panelech představí osm osudů, jež spojuje téma železné opony. „Západočeský kraj byl v letech totality představován jako pevná hráz socialismu a míru. Jeho hranice s Německem byla neprodyšně uzavřena železnou oponou. Za ní byla svoboda, k níž se bylo možno dostat jen s nasazením života,“ připomněla ředitelka plzeňské pobočky Paměti národa Markéta Čekanová.

Open-air výstava připomíná život v kraji poté, co byl pevně uzavřen železnou oponou.  Historické události nahlíží prostřednictvím několika úhlů a nabízí unikátní životní příběhy převaděčů, ale i lidí utíkajících přes hranice nebo výpověď pamětníka, jenž sloužil povinnou vojenskou služku u roty pohraniční stráže. Cenná jsou i svědectví běžných obyvatel pohraničí, kteří zde žili a byli svědky mnoha dějinných zvratů a zmařených lidských životů.

Lidé se seznámí s osudy svých rodáků

Mimořádně silný je také osud jedné z obětí Akce Kámen, která patřila k obzvláště zákeřným metodám StB. Na fingované hranici v Českém lese byla falešná úřadovna CIA s falešným americkým a německým důstojníkem, podávala se tam americká káva, kouřily americké doutníky. Oběti se tak domnívaly, že došly do americké zóny Německa a vše na sebe dobrovolně vypověděly. Mezi zmapovanými osudy nechybí příběh legendárního převaděče a účastníka druhého i třetího odboje, pana Františka Wiendla z Klatov, nebo dobrodružné vyprávění o útěku staňkovského rodáka Václava Kabourka, jenž se později prosadil v Hollywoodu.

Výstava bude umístěna od 3. do 23. září v Sušici na náměstí Svobody, od 24. září do 14. října v Klatovech ve Vrchlického sadech, v Domažlicích bude k vidění od 15. října do 4. listopadu v parku P. Antonína Příhody a nakonec se přemístí do Plané, kde bude umístěna od 5. do 25. listopadu na náměstí Svobody.

Paměť národa se snaží přehlednou a srozumitelnou formou zpřístupnit badatelům i široké veřejnosti individuální svědectví pamětníků významných dějinných událostí 20. století. Ve své databázi uchovává celé nahrávky, ukázky z nahrávek, fotografie, deníky, archivní dokumenty a mnoho dalšího. Skrze svědectví pamětníků a pomocí ostatních historických pramenů chce poznávat podstatu nedemokratických režimů 20. století, nacismu a komunismu, a zkoumat fenomény, které je provázely. Digitální pamětnický archiv Paměť národa vytvořily v roce 2008 tři české instituce: sdružení Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů. 

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio