Výstava ukazuje, jak učí na waldorfských školách

11. březen 2019 10:30

Pohled na inspirativní způsob vyučování nabízí v karlovarských Alžbětiných lázních výstava ke 100. výročí založení 1. waldorfské školy na světě. 

Waldorfská škola je i v Karlových Varech. Jmenuje se Wlaštovka a podílí se na putovní výstavě v krajském městě. Od klasické školy se liší nejen náplní a metodami výuky, ale také způsobem řízení – samosprávou. Řízení a tedy i zodpovědnost za školu zde nese kolegium školy. Ideálem, ke kterému se kolegium snaží směřovat je, aby rozhodnutí nebyla přijímána na základě hlasování, ale na základě vzájemné shody, konsensu. V kolegiu školy jsou nejen její pedagogové, ale také zástupci zřizovatele a další pracovníci školy. 

Výstava představí nejen historii waldorfských škol 

„Návštěvníci mohou vidět průřez historií od roku 1919, kdy byla ve Stuttgartu otevřena první waldorfská škola. Výstava je rozdělena na několik okruhů. Ten první patří panelům na stěnách, kde je na fotografiích a doprovodných textech zachycena jak historie, tak okruhy činností v základních a středních školách. Další částí výstavy jsou ukázky prací žáků z jednotlivých škol a takové srdce expozice je pro nás část, ve které se nacházejí vystavené předměty z naší školy Wlaštovka v Karlových Varech,“ přibližuje ředitel karlovarské waldorfské školy Jan Strejcovský.

K vidění budou také například různé druhy obrazů, pletené výtvory, výrobky ze dřeva nebo drobné ozvučné nástroje. „Pro mě, jako pro milovníka dřeva, je jednou z nejbližších částí výstavy ta zaměřená na výrobky ze dřeva. Se dřevem na waldorfských školách pracují děti už od prvního stupně,“ poznamenal Strejcovský.

Výstava se koná v 1. patře Alžbětiných Lázních v centru Karlových Varů do 14. března denně od 8 do 18 hodin. V pondělí 11. března ji od 17 hodin doplní přednáška Děti a média. Přednáší německý pedagog Uwe Buermann, autor knihy Jak (pře)žít s médii. Řeč bude o chytrých telefonech, počítačích a sociálních sítích. Ve čtvrtek 14. března bude na programu od 17 hodin malování pastelkou s holandským umělcem a pedagogem Leem Kleinem.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio