Výstava v jízdárně zámku Kozel ukazuje 55 betlémů

18. prosinec 2022 17:00, aktualizováno

Moderní i historické papírové betlémy a také nazdobené vánoční stromky jsou k vidění na výstavě v jízdárně zámku Kozel na jižním Plzeňsku. Nechybí ani vánoční zvyky.

Jádrem výstavy je 55 papírových betlémů, které jsou doplněny edukativními panely, díky nimž se mohou návštěvníci seznámit s historií vánočních zvyků. Překvapivá je například informace, že betlémy mají mnohem delší tradici než zdobení vánočního stromečku.

„Na čestném místě se nachází plzeňský betlém, dále tu máme příbramské jesličky i známý třebechovický betlém. Pro tvorbu betlémů v českých zemích je typické zpracování místních reálií, proto můžeme například na tom z Plzně vidět dominanty města – třeba katedrálu sv. Bartoloměje,“ říká kastelán Jan Polívka. Na výstavě nechybí klasický vystřihovací betlém od Mikoláše Alše nebo dílo Josefa Lady. Jedním z modernějších, které lze v jízdárně spatřit, je betlém dětský, jenž využívá jednodušší tvary.

Výstavu provázejí mimo jiné vánoční stromky nazdobené v různých stylech. Ty na jaře zahradníci vysadí a stanou se ozdobou zámeckého parku.

Za vánoční atmosférou míří na Kozel dospělí i děti. Výstava bude přístupná do svátku Tří králů, tedy do pátku 6. ledna 2023.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio