Výstavy, koncerty, literatura – to budou Polské dny v Plzni

2. září 2019 11:24

Polskou kulturu a historii představí Plzeňanům Polské dny, které se uskuteční od 16. září do 8. října 2019. Nabídnou návštěvníkům výstavy, filmovou tvorbu i hudební vystoupení.

„Může se zdát, že z Plzně je to do Polska daleko – ve skutečnosti však mají Češi a Poláci k sobě blíž, a to i díky společné nedávné historii. Našimi aktivitami v rámci Polských dnů v Plzni se snažíme tu pocitovou vzdálenost Plzně od Polska trochu zmírnit a ukázat Plzeňanům malý zlomek z bohatého kulturního dění současného Polska,“ uvedl ředitel pořádajícího Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Před budovou radnice na náměstí Republiky bude k vidění venkovní výstava o česko-polských vztazích v uplynulém půlstoletí, která mapuje fenomén vzájemné spolupráce a solidarity. Těžištěm výstavy je kooperace disidentských organizací na obou stranách hranice v 70. a 80. letech minulého století.

Polsko:

  • 38 milionů obyvatel
  • hlavní město Varšava
  • prezident Andrzej Duda
  • největší řeky Visla a Odra
  • 7 000 jezer
  • slavní Poláci – režisér Andrzej Wajda, hudební skladatel Fryderyk Chopin nebo vědkyně Marie Curie-Sklodowska

Ve Staré synagoze bude možné se ponořit ještě hlouběji do minulosti na výstavě o dějinách polských Židů s názvem Po-lin. Mapuje osudy židovské komunity na území polsko-litevské republiky obou národů v 16.–18. století. Přibližuje různé aspekty života – vedle školství a samosprávy se dotýká i architektury nebo náboženských proudů.

Polský program připravil také Filmový klub Plzeň ve spolupráci s Festivalem polských filmů Wisła. Divákům představí v Měšťanské besedě filmy Juliusz, Útěk, Carte Blanche a Milost.

Svět knihy 2019 věnuje polské literatuře velkou pozornost

Literární program se uskuteční na knižním veletrhu Svět knihy Plzeň, který se koná 20. až 21. září v Depu 2015. Odstartuje zde velká prezentace polské literatury v Česku, která vyvrcholí programem na pražském Světě knihy v květnu 2020. Součástí zahájení Světa knihy Plzeň bude i jazzový koncert v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, kde vystoupí Štěpánka Balcarová se svým česko-polským sextetem a zpěvačkou Małgorzatou Hutek – zazní zde zhudebněné verše Juliana Tuwima. Vyvrcholením Polských dnů bude koncert Jidiš tango v podání Olgy Mieleszczuk ve Staré synagoze, díky kterému se posluchači v rytmech tanga přenesou do meziválečné polsko-židovské Varšavy.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio