Vytápění rodinných domků tepelnými čerpadly

9. srpen 2002
Dobrá rada

Léto máme v plném proudu a na zimu si stěžovat zatím nemůžeme, je však dobré myslet na ni v souvislosti s vytápěním našich rodinných domků. Mezi nejekologičtější a nejúspornější způsoby vytápění patří tepelná čerpadla. Investice do jejich pořízení je poměrně vysoká, ale za několik let se vrátí. Navíc na tento alternativní a ekologický způsob vytápění můžete získat i dotaci.

Tepelné čerpadlo využívá energie kumulované v okolním prostředí - ze vzduchu, země, vodního zdroje. Na pohon jeho kompresoru stačí třetina až čtvrtina energie, kterou musíme vynaložit u jiných způsobů vytápění. U běžného rodinného domku bude stát instalace tepelného čerpadla přibližně 300 tisíc korun.

Švec: Můžeme ale požádat a získat dotaci až 30 procent z této částky prostřednictvím státního fondu životního prostředí a čerpat i další dotace, například zákazníci západočeské energetiky 20 tisíc korun na provoz tepelného čerpadla, formou příspěvku na spotřebu elektrické energie.

Radí pracovník západočeské energetiky Petr Švec. Tepelné čerpadlo ale není samospasitelné, protože zhruba 25 dnů v roce jsou u nás poměrně nízké teploty a bude potřeba přitápět.

Švec: K čerpadlu, které bereme jako základní zdroj tepla, přidáváme ještě další zdroj, například elektrický přímotop nebo kotel na jakékoliv palivo, který doplní tepelné čerpadlo v dobách velkých mrazů.

Zkusíme počítat. Pořizovací cena 300 tisíc, minus 100 až 120 tisíc dotace, tedy 180 tisíc korun. Za běžné vytápění rodinného domku dáme u plynu 18 až 20 tisíc korun, plus investice 80 tisíc na jeho zřízení. Elektrické vytápění vyjde přibližně na stejnou cenu. Provoz tepelného čerpadla vás bude stát třetinu, plus úspory za výhodné sazby elektřiny, kterou bude využívat celá domácnost. Sečteno a podtrženo - náklady na pořízení tepelného čerpadla se vám vrátí i při jeho pořizovacích nákladech do 6 let - při současných tarifech za elektrickou energii.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu