Vytrvalé deště a tání sněhu zvedají hladiny šumavských řek

Vydra na Modravě a Otava v Rejštejně už dnes překonaly druhý stupeň povodňové aktivity. Na prvním stupni jsou aktuálně Otava v Sušici a Křemelná ve Stodůlkách. Vyplývá to z mapy na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Hladinu řek na Šumavě zvedá nejen vytrvalý déšť, který podle meteorologů přetrvá po celé odpoledne, ale také odtávání sněhu. „Ten trend bude pokračovat minimálně do večerních hodin a budou dosaženy i stavy ohrožení i třetí stupeň povodňové aktivity. Konkrétně na Vydře i Otavě může být překročený výrazně až o několik desítek centimetrů, takže protipovodňová ochrana bude připravovat nějaká opatření,“ uvedl hydrolog Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

V Rejštějně je Otava na druhém povodňovém stupni. Podle nezávislého starosty Horsta Hasenöhrla je situce přesto klidná. Voda může zaplavit louky nebo kempy. V nich ale nikdo přes zimu není. Obavy vzbuzují jen pokácené stromy položené blízko řeky Otavy nedaleko Čeňkovy pily. „Aby velká voda, pokud se bude Otava ještě dál zvedat, by ty stromy nepřinesla k nám do Rejštejna, aby třeba nezablokovaly průtok pod mostem. To by pro nás nastoupil dost velký problém, protože to by se zvedla hladina a tam už by to riziko zaplavení mohlo být dost velké,“ upozornil Horst Hasenöhrl.

Podle informací z Hasičského záchranného sboru, neměli hasiči k dnešnímu poledni kvůli zvednutým hladinám šumavských řek hlášené žádné výjezdy.

autoři: Martina Klímová , Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio