Výtvarného sympozia na Klenové se účastní studenti i s pedagogy

Unikátní sympozium pro studenty a pedagogy výtvarných akademií pořádá letos již pošesté Galerie Klatovy/Klenová v areálu hradu a zámku v Klenové. Letos se na sympozium Contacts sjely více než dvě desítky zástupců sedmi výtvarných akademií z Česka, Polska, Švýcarska a Slovenska.

Sympozia se účastní z každé akademie vždy jeden pedagog a nejčastěji dva žáci. Před každým z účastníků stojí úkol vytvořit v průběhu 14 dnů pro interiér monumentální sýpky či pro prostor hradu alespoň jedno výtvarné dílo, popřípadě autorskou kolekci.

Sýpka v Klenové

Sympozium je podle ředitele galerie Marcela Fišera nejvýznamnější akcí svého druhu v Evropě. Mladí umělci a jejich pedagogové tvoří v přírodě nejrůznější výtvarná díla. Tvorba přitom představuje a konfrontuje široké spektrum uměleckých disciplín od malby a sochy přes různé instalace až po fotografii a video. K tvorbě využívají účastníci sympozia především přírodní materiály - dřevo, železo, kámen, papír a textilie, nepohrdnou ale ani nalezenými materiály nebo předměty.

Marcel Fišer říká, že tvorba je letos skutečně různorodá. Například švýcarskou skupinu naprosto nadchla krajina v okolí Klenové s velkým množstvím mysliveckých posedů. Studenti se proto ve své tvorbě zaměřili na instalace, které zhotovují z nalezených materiálů a předmětů a tvoří z nich různé varianty posedů.

Nebývalé a ojedinělé setkání pedagogů a studentů vysokých výtvarných škol z celého světa začala galerie pořádat v roce 1997, tehdy v nově rekonstruované barokní sýpce na Klenové. Zpočátku se sympozia konala jednou za dva roky, nyní každoročně. Vernisáž děl vzniklých na sympoziu bude v sobotu (21.5.), návštěvníci galerie si pak budou moci výstavu prohlédnout do 31. července.

Učitel a studenti
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio