Výuka v kuchyni, vleže nebo na trampolíně. Přibývá dětí, které se vzdělávají doma

10. prosinec 2022 19:14, aktualizováno

Děti z domácí školy neznají zvonění na přestávky ani na hodiny. Neví, co je to školní lavice, a učiteli jsou jejich rodiče. Od doby pandemie koronaviru takových dětí v Plzeňském kraji přibývá.

Maminkou, která se věnuje domácímu vzdělávání, je například Hana Švédová ze Starého Plzence. „Učím své děti doma už asi dvanáct let. Každý z mých čtyř potomků je úplně jiný a má odlišné potřeby. Nejlepší je se individuálně přizpůsobit.“ Kromě domácího učení její děti navštěvují různé kroužky a potkávají se s dalšími „domoškoláky“. První syn vzdělávaný doma je dnes na osmiletém gymnáziu. „Určitě bychom do domácího vzdělání šli příště znovu, osvědčilo se nám,“ říká Hana Švédová.

Fakt, že v Plzeňském kraji je čím dál více dětí v režimu domácí výuky, potvrzuje ředitelka Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny Eva Zábrodská. „Máme velký nárůst žádostí o tento typ vzdělávání, je to fenomén, který se nyní českým rodinám otevírá. Drtivá většina rodičů, kteří o to mají zájem, jsou vysokoškoláci, již mají nastudované různé metody učení. Ty pak dokážou převést do reálného života."

V Plzeňském kraji se v současné době vzdělává doma 207 dětí, což je zhruba dvakrát tolik než předloni.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio