Výživa

8. srpen 2018

Také paříte mezi ty, kteří užívají warfarin, lék na snížení srážlivosti krve? Používá se především k prevenci a léčbě srdečně-cévních nemocí, po operacích srdce, po infarktu myokardu, při trombóze dolních končetin, u plicní embolie a po opětovném výskytu krevních sraženin.

Funguje tak, že blokuje účinky vitaminu K v organismu. Ten je mimo jiné nezbytným prvkem pro srážlivost krve, proto nestabilní příjem tohoto vitaminu může ovlivnit léčbu warfarinem. Dietní doporučení spočívá v udržení vyvážené hodnoty vitaminu K přijatého stravou.

A protože vaším častým dotazem je, jak by měla vypadat strava právě při léčbě warfarinem, věnujeme se tomuto tématu s dietní sestrou Jaroslavou Kreuzbergovou. Moderuje Květa Bodollová.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio