Vyzkoušejte velikonočního beránka trochu jinak. Skvěle chutná s makovou náplní

10. duben 2020

Chtěli byste letos zkusit netradičního beránka s náplní? U pečení se zabaví celá rodina a chutnat bude určitě všem! Připravili jsme pro vás námi ozkoušený recept.

Suroviny (dva kusy):

  • 1 droždí
  • 1 lžíce mléka na kvásek
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g tuku, nejlépe sádla
  • sůl, citronová kůra, vanilkový cukr

Maková náplň

  • 2 misky namletého máku (cca 300 g)
  • 250 až 300 ml mléka
  • 3 až 4 lžíce cukru, podle chuti
  • citronová kůra, skořice, hřebíček po špetkách
  • lžíce marmelády na dochucení

Postup:

Zaděláme si kvásek (droždí, cukr, mléko), který necháme vzejít.

Mezitím si do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Ten nejprve rozehřejeme a až zchladne, přidáme ho k ostatním ingrediencím.

Vypracujeme těsto a necháme přibližně 30 až 45 minut kynout.

Během kynutí si připravíme náplň. My zvolili makovou. Umletý mák povaříme asi 10 minut s mlékem, přidáme cukr, koření a lžíci marmelády. Necháme vychladnout. Rozehřejeme troubu na 180 až 200 stupňů.

Vykynuté těsto si rozdělíme na dva kusy. Z každé půlky si oddělíme asi třetinu na hlavu, nohy, ocásek a rohy. Zbytek vyválíme na obdélníkový plát a pomažeme makovou náplní. Podélně srolujeme jako palačinku a krájíme asi centimetrová kolečka. Ta pak skládáme na plech vedle sebe do tvaru těla a domodelujeme hlavu, nohy, ucho a rohy.

Poté těsto pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ho ještě 10 minut odpočinout. Nakonec vložíme do trouby a necháme péct.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.