Vyzkoušejte velikonočního beránka trochu jinak. Skvěle chutná s makovou náplní
Chtěli byste letos zkusit netradičního beránka s náplní? U pečení se zabaví celá rodina a chutnat bude určitě všem! Připravili jsme pro vás námi ozkoušený recept.
Suroviny (dva kusy):
- 1 droždí
- 1 lžíce mléka na kvásek
- 1 lžička cukru na kvásek
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- 100 g tuku, nejlépe sádla
- sůl, citronová kůra, vanilkový cukr
Maková náplň
- 2 misky namletého máku (cca 300 g)
- 250 až 300 ml mléka
- 3 až 4 lžíce cukru, podle chuti
- citronová kůra, skořice, hřebíček po špetkách
- lžíce marmelády na dochucení
Postup:
Zaděláme si kvásek (droždí, cukr, mléko), který necháme vzejít.
Mezitím si do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Ten nejprve rozehřejeme a až zchladne, přidáme ho k ostatním ingrediencím.
Vypracujeme těsto a necháme přibližně 30 až 45 minut kynout.
Během kynutí si připravíme náplň. My zvolili makovou. Umletý mák povaříme asi 10 minut s mlékem, přidáme cukr, koření a lžíci marmelády. Necháme vychladnout. Rozehřejeme troubu na 180 až 200 stupňů.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dva kusy. Z každé půlky si oddělíme asi třetinu na hlavu, nohy, ocásek a rohy. Zbytek vyválíme na obdélníkový plát a pomažeme makovou náplní. Podélně srolujeme jako palačinku a krájíme asi centimetrová kolečka. Ta pak skládáme na plech vedle sebe do tvaru těla a domodelujeme hlavu, nohy, ucho a rohy.
Poté těsto pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ho ještě 10 minut odpočinout. Nakonec vložíme do trouby a necháme péct.
Související
-
Šéfkuchař „v nouzovém režimu“ vaří doma s dětmi. Oblíbený velikonoční recept Radka Pálky
Hodně z nás v současné době využívá služeb firem, které rozvážejí hotová jídla. Jak bychom měli s dovezeným jídlem zacházet? A v jakém stavu by nám mělo být doručeno?
-
Recept na rychlé a jednoduché housky, které provoní váš domov. Celá rodina si je zamiluje!
Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.
-
Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.