Vzácné barokní varhany v kostele svaté Barbory v Manětíně budou zachráněny

27. duben 2017

V Manětíně na severním Plzeňsku začaly restaurátorské práce na barokních varhanách v kostele svaté Barbory. Členové Spolku Svět podle Jakuba na jejich obnovu vybrali 300 tisíc korun. Jedná se o prostředky od drobných dárců z benefičních koncertů a taky z dražby umělecky ztvárněných malířských palet. Plzeňský kraj přidal dotaci 450 tisíc korun a první etapa záchrany vzácného hudebního nástroje tak může začít.

V současnosti jsou varhany ve zchátralém stavu. Jsou napadené červotočem a poničené od hlodavců, ptačího trusu i letitého prachu. „Varhany postavil v roce 1721 pražský varhanář Leopold Spiegl. Jsou vzácné hlavně tím, že nikdy nebyly zásadním způsobem přestavěné. Skříň je sice zašlá, ale vše je v původní barevnosti, tak jak byly varhany postaveny,“ řekl Marek Roštík ze spolku „Svět podle Jakuba“, který záchranu varhan organizuje.

Plzeňský kraj na opravy varhan vyčlenil dotaci 450 tisíc korun. „Nyní nastává první etapa, protože za tento příspěvek nelze opravit nástroj celý, ale dokážeme udělat nejnutnější práce. Opravíme měchy a dřevěný píšťalový fond. Pan varhanář sem nyní bude jezdit častěji, aby postupně odebíral různé části do dílny, kde se budou opravovat,“ říká Roštík.

Krásná práce mistra varhanáře

Restaurování varhan má na starosti varhanář Dalibor Michek a jak říká, restaurování takových varhan je krásná práce: „Varhanní stroj budeme rozebírat, to znamená vzdušnice, píšťalnice, traktura, registratura a měchy. Měchy se nachází dole a jsou klínové, dále se tam nachází ve čtyřech řadách po osmnácti kusech pedálové píšťaly. První fáze oprav musí být hotová do podzimu letošního roku. Na restaurování varhan se velmi těším, protože se jedná o ikonickou záležitost.“

Rozpočet oprav se podle Marka Roštíka pohybuje kolem tří milionů korun. Letos se také opraví vzpěry uvnitř stavby, venkovní schodiště a udělá se nové odvodnění. Opravami musí projít i kruchta a podlahy. V roce 2021 navíc varhany oslaví 300 let od svého narození a spolek „Svět podle Jakuba“ by rád, aby mohl nástroj zaznít v plné síle a kráse.

Letošní restaurátorské práce na barokních varhanách v Manětíně přijdou na 750 tisíc korun. Kromě Plzeňského kraje na opravy z velké části přispěli i drobní dárci na benefičních koncertech. Více informací najdete na stránkách občanské sdružení Svět podle Jakuba.

autoři: mkl , jik
Spustit audio