Vzácný nález vykopali plzeňští archeologové nedaleko Říma

26. červen 2019 06:20

Akademici a studenti ze Západočeské univerzity v Plzni pracují v těchto dnech na vykopávkách ve střední Itálii nedaleko Říma. Už vloni na místě objevili vzácné nálezy, letos slaví další úspěchy.

Od 10. do 29. června se členové katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU účastní archeologického výzkumu zaniklé římské kolonie Castrum Novum na katastru města Santa Marinella ve středním Laziu v Itálii. Už třetím rokem se účastní archeologického výzkumu města, které vzniklo ve 3. století před Kristem a později ze zatím neznámých důvodů zaniklo.

Relikty města byly známé již v 18. století, nálezy z prvních vykopávek jsou dodnes součástí vatikánských museí. Systematický výzkum byl však zahájen až v roce 2010. Katedra archeologie Fakulty filozofické ZČU se na něm podílí od roku 2016. Vloni plzeňští archeologové objevili část veřejných lázní s cisternou, městskou bránu a dlážděnou komunikaci. Také letos slaví několikačlenný český tým úspěchy. 

Cenný obraz o životě antického města

„V letošním roce jsme se posunuli více do centra města, kde bylo naším úkolem odkrýt veřejné budovy. O tom, že jsme opravdu ve středu města, svědčí bohaté nálezy,“ neskrývala radost plzeňská archeoložka a doktorandka na katedře archeologie Fakulty filozofické v Plzni Klára Preusz, která český tým v Itálii vede. 

„Za první dva týdny výzkumu jsme vyzvedli více jak 120 mincí nejrůznější datace a dekorativní prvky, ať už se jedná o fragmenty dekorativních obložení, fragmenty barevných štuků nebo mozaikových podlah a také soch, například prst u nohy nebo oko,“ vyjmenovala.

Unikátní nález

Kromě oka nebo prstu z historických soch se plzeňským archeologům podařilo odkrýt také  unikátní nález, který zřejmě v posledních desetiletích nemá obdoby. „Kromě poznání detailů ze života celé kolonie je významným nálezem fragment ruky, která pravděpodobně pochází ze sochy císaře Aurelia. Nacházel se několik centimetrů nad podlahou zkoumané místnosti a jednalo se asi o sochu v životní velikosti,“ popsala archeoložka. Císařova ruka bude stejně jako ostatní nálezy uložen v Muzeu moře a starověké námořní pravdy Santa Seveře.

Výzkumníci ze Západočeské univerzity chtějí na archeologických vykopávkách ve střední Itálii pokračovat a přispět k poznání, kdy a proč kolonie zanikla.  V současnosti existuje několik hypotéz. „Podle současných výzkumů můžeme hádat, že zanikla někdy ve 4. nebo 5. století po Kristu a to by mohlo souviset buď s konfliktní situací na tomto území, nebo také s rozšířením mokřadů a s tím související malárií přenášenou nejrůznějším hmyzem,“ řekla odbornice.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související