Vzkaz vyhodila z vlaku během transportu. Moták přeživší holocaustu je dodnes k vidění v rokycanském muzeu

20. leden 2023
Poklady minulosti

V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, které spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, mají mnoho zajímavých exponátů. Jeden z nich do seriálu Poklady minulosti vybral pracovník Západočeského muzea Petr Brož.

Paní Zdenka Fantlová

„Jedná se o moták, tedy tajný vězeňský dopis, Zdenky Fantlové z Rokycan, přeživší koncentračních táborů. Návštěvníci muzea jej tady najdou zasklený a zarámovaný společně s přepisem textu, krátkým životopisem a fotografií jeho autorky,“ uvedl pracovník muzea. Moták pochází z roku 1945, kdy jej jeho autorka vyhodila z vlaku v Rokycanech při transportu vězňů.

Paní Zdenka Fantlová se dožila vysokého věku, a to sta let. Zemřela nedávno – 14. listopadu 2022. Žila dlouhodobě v zahraničí a Rokycany naposledy navštívila před několika lety. „Na domě, kde žila, tedy v Jiráskově ulici čp. 1, byla odhalena pamětní deska. Naproti domu byl také odhalen štítek na lavičce v parku,“ sdělil Petr Brož, který dále rozvedl příběh paní Zdenky:

„Paní Fantlová pocházela z židovské rodiny, která se do Rokycan přestěhovala roku 1925. V době studií na gymnáziu ji zastihlo vypuknutí 2. světové války a zanedlouho došlo k zatčení jejího otce z důvodu poslechu zahraničního rozhlasu. Byl uvězněn na 12 let. V lednu roku 1942 byla do židovského transportu společně se zbytkem rodiny zařazena i mladá Zdenka. V Terezíně byla vězněna až do podzimu 1944.“

Následoval přesun do koncentračního tábora v Osvětimi, dále pochod smrti, Kurzbach, Gross-Rosen, Mauthausen a Bergen-Belsen, kde se Zdenka Fantlová nakonec dočkala svobody.

Při jednom z transportů se najednou ocitla v české krajině. Začala poznávat okolí svých milovaných Rokycan. Přímo v Rokycanech na nádraží poté vlak na chvíli zastavil. Podařilo se jí sehnat kousek papíru a špaček tužky. Na papír napsala krátký vzkaz:

Posíláme pozdrav z cesty. Jedeme z Mauthausenu do Německa. Jsme zdrávi, jinak o nikom nic nevíme. Kdy se uvidíme? Pozdrav Zdena, Dula

„Vzkaz naštěstí našel pracovník nádraží. Ten jej předal rodině Alfreda Fischera, jemuž byl adresovaný. Šlo o bývalého zaměstnance Zdenčina otce a jeden z mála kontaktů, který jí v Rokycanech zbyl. Bohužel i on byl v té době již vězněn v Terezíně, a tak moták převzala jeho osmiletá dcera, která jej uložila a uchovala. Časem se moták dostal k samotné přeživší holocaustu a roku 2005 byl věnován do rokycanského muzea,“ popsal muzejník.

Moták se v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka nachází v prostorách bývalé školy, kam chodila právě i paní Zdenka Fantlová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související