Vzniká relikviář pro Svatojánské muzeum v Nepomuku. Bude v něm kůstka Karla Habsburského

13. květen 2022 11:07, aktualizováno

Kůstka posledního českého krále Karla I. Habsburského bude součástí modernistického relikviáře od sochaře Václava Česáka.

Šlechtický rod Habsburků vždy ctil sv. Jana Nepomuckého. Ten je dokonce hlavním patronem jejich domů. I to si letos připomínají v Nepomuku při příležitosti stého výročí úmrtí posledního českého krále Karla I. Habsburského. K tomu nejdůležitějšímu dojde ale až příští rok, kdy by měl do Nepomuka dorazit ostatek Karla Habsburského. Stane se pak součástí modernistického relikviáře z dílny sochaře Václava Česáka.

Náčrt modernistického relikviáře z dílny sochaře Václava Česáka

„Blahoslavený Karel Habsburský žil v první polovině 20. století, v době modernismu, surrealismu, kubismu. Z toho vychází i ten podstavec. Jsou tam válečné symboly, bodec jako vlna eskalace války. Trojúhelník je symbolem boží trojjedinosti. Karel chodil třikrát denně do kostela, byl velmi věřící. Barvy symbolizují českou trikoloru, modrá je také mír, červená značí mučednictví,“ popsal umělec vznikající dílo.

Čtyřicet centimetrů vysoký bronzový podstavec bude sochař odlévat u Rudolfa a Tomáše Matějkových v Plzni. „Skleněnou část zhotoví bratři Kozlerové z Plzně,“ prozradil sochař. Příští rok v březnu, kdy si Nepomuk bude připomínat 630 let od umučení sv. Jana Nepomuckého, by měl být relikviář hotový.

Cesta kůstky až do Nepomuku

Součástí relikviáře bude kůstka Karla I. Ten je pochovaný na Madeiře, kde v roce 1922 ve vyhnanství zemřel. „O ostatek jsme požádali písemně modlitební společnost Karla Habsburského,“ vysvětlil Pavel Motejzík, vedoucí oddělení kultury v Nepomuku. „Náš nepomucký páter pojede 21. května na mši svatou do Staré Boleslavi, kde bude koncelebrovat tuto hlavní mši i za účasti hlavy rodu Habsburků. Tam na osobní audienci znovu požádá o tento ostatek,“ vysvětlil.

Relikviář bude součástí expozice ve Svatojánském muzeu. „Také tady bude obraz s podobiznou Karla I. a obraz znázorňující svatojánský zázrak,“ prozradila ředitelka muzea Štěpánka Korýtková.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio