Vzpomínáte si, jak vypadal váš první mobil? Připomenout si to můžete na nové výstavě

Přenosné telefony, které váží 4,5 kilogramu, klasické Nokie, které měl doma téměř každý, anebo naopak rarity, se kterými jste se určitě nikdy nesetkali. To vše zahrnuje nová výstava mobilních telefonů, která dnes začala v městském infocentru v Železné Rudě na Šumavě.

„Je tady 450 telefonů. Momentálně je to pětina až šestina sbírky, víc se sem toho bohužel nevešlo. Jsou tu vidět telefony od 80. let, kdy se první mobilní telefony začaly vyrábět, až po nejmodernější současnost,“ popsal majitel sbírky Filip Brož.

Ideou Filipa Brože je, aby v Železné Rudě vzniklo interaktivní muzeum, které by mělo i vzdělávací funkci

K vidění jsou tu telefony různých barev i tvarů, tradiční i méně obvyklé, a dokonce i některé opravdu raritní kousky. „Rarity jsou tu ve vitrínách nenápadně schované všude. Mezi nejzajímavější patří například Motorola Aura s kulatým displejem, kterých se vyrobily pouze dva tisíce kusů. Slavnostně bych chtěl představit také jeden prototyp, jenž se nikdy nevyráběl, je to Motorola Ivory, který měl stát tehdy v roce 2000 kolem padesáti tisíc korun. Potom je tu třeba telefon značky Samsung z filmu Matrix Reloaded nebo zelenožlutý telefon podepsaný od závodníka Michaela Schumachera, kterých je na světě pouze pět,“ popsal Filip Brož.

Návštěvníci na výstavě uvidí i telefon značky Samsung z filmu Matrix Reloaded

Do budoucna by chtěl Filip Brož expozici v muzeu ještě rozšířit. „Chtěl bych, aby tu byly zastoupeny všechny značky, co nejvíce modelů a chtěl bych muzeum udělat i vzdělávací. Aby když sem přijde škola, mohly se děti podívat, co původně bylo a s čím se začínalo telefonovat. Zároveň bych chtěl udělat i videa o tom, jak se ty telefony vyrábí, jak se na to získávají drahé kovy, jakou to má zátěž na přírodu, jak se to recykluje a co všechno to obnáší,“ shrnul své plány sběratel.

Výstava mobilních telefonů v informačním a environmentálním centru v Železné Rudě potrvá minimálně do konce září.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio