Vzpomínka na Hanu Rothovou, zakladatelku Mišpachy

10. červen 2007

Prvního dne tohoto měsíce uplynulo 10 let od úmrtí Hany Rothové, jedné z významných členek Židovské obce v Praze. Její osobnost připomeneme následujícím medailonem.

Hana Rothová se narodila 31. března 1941 v Praze. Za okupace musela být kvůli svému židovskému původu i se svou sestrou ukrývána. Po válce vystudovala hudební vědu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, pracovala v hudebním vydavatelství Supraphon, Českém rozhlase a hudebním oddělení Divadelního ústavu. Publikovala v 60. letech - a poté až po listopadu 1989. Její hudební kritiky a články vycházely v Hudebních rozhledech, Literárních novinách a nakonec Lidových novinách. Četné její texty rovněž provázely obaly desek.

Hana Rothová však zejména výrazně ovlivnila život Pražské židovské komunity. V druhé polovině 70. let minulého století, uprostřed marasmu tzv. normalizace a opětného vzepětí komunistického antisemitismu, založila a řídila hudební skupinu Mišpacha. Toto hebrejské slovo znamená "rodina" a základ Mišpachy také tvořili nejbližší příbuzní, později přátelé Hany Rothové a jejího manžela Mikiho Rotha, kantora Staronové a Jubilejní synagogy. Scházeli se v dejvickém bytě Rothových, aby si pro radost zpívali chasidské a jiné židovské písně. Mišpacha, která jen výjimečně směla vystoupit při oslavách svátků Chanuka a Purim na Pražské židovské obci, po léta představovala jeden z alternativních, neoficiálních, a tedy svobodných projevů židovské komunity u nás. Hana Rothová byla ústřední osobností skupiny. Sháněla texty, přepisovala melodie odposlouchané od manžela či z desek, skladby aranžovala, vedla soubor a dirigovala ho.

Vystoupení skupiny Mišpacha

Na veřejnosti mohla Mišpacha vystoupit až krátce před politickým zvratem v listopadu 1989. Ve svobodných poměrech pak již neměla o nabídky na vystoupení nouzi. Soubor se rozrostl a Haně Rothové navíc přibylo množství organizační práce.

Mišpacha nejprve zpívala při kytaře známé postavy naší hudební scény Vladimíra Merty, později se hudební doprovod rozšířil o housle, klarinet, klavír a bubínky. V souboru vystupovali i mladší lidé, kteří se v roce 1993 osamostatnili jako soubor Klezmerim. I ten Hana Rothová vedla. Jak Mišpacha, tak Klezmerim vydali několik kompaktních disků, stali se průkopníky tradiční židovské hudby u nás. Haně Rothové patří za tuto práci velké ocenění. V jejím díle, přerušeném smrtí před deseti lety, pokračuje dnes její dcera Helena. Pod jejím vedením jak Mišpacha, tak Klezmerim dále koncertují a natáčejí, představují ověřené hodnoty svého žánru.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio