Vzrůstá počet karavanistů. Železná Ruda pro ně plánuje vybudovat nová parkovací místa

12. červenec 2021 21:35, aktualizováno

S omezeným cestováním vzrostl vloni zájem o dovolenou v karavanech. Lidé s karavany však začali narážet na problém s parkováním i s nedostatečným zázemím. Právě v Železné Rudě se na tuto otázku snaží reagovat a plánují vybudovat místa pro karavany hned ve dvou lokalitách.

Dobíjecí stanoviště pro karavany

V areálu Za tratí v Železné Rudě se nyní buduje pumptracková dráha a vedle ní hřiště. Na druhé straně areálu by mělo vzniknout několik parkovacích míst pro karavany. „Parkovací místa zde nebudou stále, pouze v době, kdy zde jako město nebudeme pořádat žádné akce,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Na místě vznikne 7 parkovacích míst pro obytné vozy. Kompletně vybudované jsou zde již veřejné toalety. V blízkosti se nachází také restaurace a občerstvení. Náklady na vybudování elektrického připojení pro karavany nebudou vysoké.

V prostoru, kde obytné vozy parkují, se obvykle nachází přístup k elektřině, vynesení odpadu a vodě za určitý poplatek. „Protože znám nejen Šumavu, myslím si, že za posledních 10 let se příliš vstříc karavanistům nevyšlo, že by nějak podstatně přibyla místa,“ konstatoval Pavel Borusík z Plzně, který vyjíždí se svým obytným vozem pravidelně na dovolenou.

Pro obytné vozy i parkoviště Kaskády na Špičáku

V současné době se jedná o jedno z mála míst na Šumavě, kde je umožněno i noční stání. Zázemí pro karavany zatím na místě není ideální. „Po dohodě s nájemcem zde provozujeme veřejné toalety, které jsou otevřené v době provozu kiosku. Máme v plánu zde zázemí pro karavany vybudovat,“ doplnil Filip Smola. Město však při přípravách budování zázemí pro obytné vozy narazilo na majetkoprávní vztahy.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio