William Trevor: Čtyřicátá sedmá sobota

24. září 2019

Měli pro sebe jen soboty – 27letá Mavie a cynický, lhostejný, o poznání starší pan McCarthy. Mistrovská studie nerovného milostného vztahu z pera irského prozaika. V podání Jiřího Ornesta poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Irský prozaik William Trevor (1928–2016) se českým čtenářům představil v roce 1998 povídkovým výborem Andělé v Ritzu. Vychází v něm z irské lidové vypravěčské tradice a přetváří ji po svém: jeho naturalistické, slohově hutné a na významy bohaté texty vyprávějí o nehrdinských hrdinech všedního dne. Jejich napohled obyčejný život bývá v skrytu často až bizarní a plný všech možných lidských vášní i agonií. Trevor má pronikavé oko pozorovatele vnějších i vnitřních dějů, což mu spolu s vytříbeným jazykovým citem dovoluje spisovatelsky obstát i stranou módních trendů a zůstat tak naprosto svůj.

Z knížky Andělé v Ritzu pochází i příběh Čtyřicátá sedmá sobota – mistrovská studie nerovného milostného vztahu, ve kterém je mladá žena cynicky využívána lhostejným stárnoucím mužem.

Účinkuje: Jiří Ornest

Překlad: Dominika Křesťanová
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2000.

Spustit audio