Z Austrálie do Čech. Věž pro Jana Palacha byla instalována v Klatovech

21. leden 2021 07:20, aktualizováno

Dílo Václava Fialy připomíná památku Jana Palacha. Sedmimetrovou abstraktní sochu vztyčili v Klatovech na Rybníčkách. 

Sochař Václav Fiala

V Klatovech je vystavena abstraktní socha nazvaná Věž pro Jana Palacha, jejímž autorem je místní sochař Václav Fiala. Socha má za sebou už hodně dlouhou cestu. Vystavena byla totiž v australském městě Sydney a na kamenném molu na pláži u Perthu v západní Austrálii. Pak se vrátila zpět, a než se vydá na další putování, umístil ji autor ve svém rodném městě. Symbolicky se tak stalo v den 52. výročí úmrtí Jana Palacha a symbolické je i místo, na kterém teď socha stojí.

„Jak jsou ti moji kamarádi naladěný a jak je to baví, tak to šlo rychle,“ pochvaloval si sochař Václav Fiala instalaci abstraktní sochy. „Já jsem si ji dělal pro sebe před dvěma lety, když bylo 50. výročí úmrtí Jana Palacha, informace z rádia mě vzaly za srdce a naplňovaly mě pýchou na můj národ. Tu normálně tak často nezažívám,“ popsal klatovský sochař své pohnutky.

Málem museli sochu uříznout

Věž pro Jana Palacha v Klatovech

7,5 metru vysoká žlutá konstrukce míří vysoko do nebe. Než ozdobila prostranství v Klatovech, stala se Věž Jana Palacha symbolem celé velké výstavy v australském Sydney. Tam se ale instalace neobešla bez problémů. „Měli tam nesmyslný stavební zákon, že sochy mohou být vysoké jen šest metrů. Už to vypadalo, že přijedu z Klatov na tu slavnou pláž, kam chodí nejkrásnější dívky z celého světa, a budu řezat sochu rozbrušovačkou. To by bylo, jako kdybych si amputoval ruku,“ prozradil Fiala.

Na poslední chvíli byla v Sydney zvolena nová starostka a první rozhodnutí, které udělala ve svém úřadě bylo, že socha Václava Fialy z Klatov může mít 7,5 metrů. Po Sydney se socha stěhovala na 4 000 kilometrů vzdálené západní pobřeží a všude ji doprovázel text, vysvětlující, kdo to byl Jan Palach.

Nyní socha na čas ozdobí v Klatovech lokalitu Rybníčky. „Tady celá čtvrť zmizela, bylo to tu vydlážděné jako seřadiště pro pionýry a byla tady čtyřmetrová socha Antonína Zápotockého,“ objasnil sochař. Výměna Zápotockého za Palacha má podle něj symbolický význam.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio