Z blovické cihelny vzniká naučně odpočinkové centrum

8. červenec 2022 11:47, aktualizováno

Naučná stezka, rozhledna, pumptracková dráha nebo třeba místa pro grilování. I to vznikne do několika let v areálu bývalé cihelny v Blovicích na jižním Plzeňsku. Už teď začíná jeho revitalizace.

Obrovské budovy cihelny byly před pár měsíci zdemolovány. Komín v areálu ale zůstal. Stane se symbolem parku, který hodlá město v areálu vybudovat. Nově jsou zde nyní vysázené stromy nebo vyčištěný rybníček. „V tomto prostoru spolu s místem, kde bývalá cihelna stála, vznikne odstavné parkoviště, atrakce pro děti nebo grilovací místa,“ uvedl starosta Blovic Robert Zelenka.

První část areálu bývalé cihelny by měla být zpřístupněna už v příštím roce. Kompletně by měl být celý areál hotový do 6 let. Připravuje se také projekt na vybudování pumptracku, zároveň odtud povede nová naučná stezka nebo zde vzniknou také loučky, kde bude možné si udělat piknik.

Daří se zde kuňce žlutobřiché

Od roku 1921 do 90. let fungovala blovická cihelna. Pak ale její areál začal chátrat. Až v roce 1995 ho začali alespoň částečně využívat příznivci motokrosu. Je to ideální prostředí pro ohrožený druh obojživelníka - kuňku žlutobřichou, která podobná místa vyhledává. I proto se město Blovice rozhodlo celý areál bývalé cihelny vykoupit a začít s jeho přeměnou.

„Největší finance stál výkup pozemku. Dělalo to 9 milionů korun, 2,5 milionu stála demolice budov. Těšíme se na další finanční zdroje z EU z programu ITI (integrované územní investice) případně z národních zdrojů,“ promluvil o financích místostarosta Blovic Michal Hodek.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio