Z bývalé továrny v Plesné na Chebsku vznikne muzeum

15. březen 2019 15:00

Špendlíky, hudební nástroje nebo také teplákové soupravy - to se kdysi vyrábělo v Plesné na Chebsku. A lidé opět některé z předmětů uvidí. Stanou se totiž součástí muzea.

V areálu bývalé továrny v centru Plesné na Chebsku začaly demoliční práce. Těžká technika tady bourá nejvíc poškozené objekty. V těch zbylých vznikne muzeum. Továrna je asi 20 let uzavřená a chátrá. Hyzdí tak náměstí, kde v tuto dobu vzniká nové silniční spojení do Německa. Objekt město zakoupilo od soukromého vlastníka. Pro obyvatele je důležité, že nebude budova úplně zbouraná, protože zkrátka do Plesné patří. 

Nejvyšší části budovy zůstanou. Objekt mezi nimi bude zbouraný a vznikne tady jakási skleněná chodba, která obě věže propojí. Zadní část budovy se zbourá jen částečně. Zůstanou zde zakonzervované základy, aby si lidé představili, jak taková továrna vypadala. V areálu zůstane také vysoký tovární komín, který by měl být nasvícený, a připomene někdější prestiž známého textilního závodu.

Projekt je součástí přeshraniční spolupráce se sousedním Německem. Muzeum tak představí nejen historii a geologii Plesné a okolí, ale právě i Německa. Půjde spíše o naučné expozice. Město tady také plánuje virtuální procházku, při níž si návštěvníci budou moci představit, kde se například různé horniny těžily, k čemu sloužily a jaké je jejich využití. Slavnostní otevření první expozice je plánováno na rok 2020.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio