Z klatovského kulturního domu se stalo očkovací centrum

27. leden 2021 06:55, aktualizováno

Klatovský kulturní dům změnil svou funkci. Nyní je z něj očkovací centrum Klatovské nemocnice. Prozatím se zde očkují lidé starší osmdesáti let.

Očkovací centrum v kulturním domě v Klatovech

Své prostory v klatovském kulturním domě nabídlo nemocnici město. Vakcínu prozatím dostanou lidé starší osmdesáti let, kteří se před tím zaregistrovali v centrálním systému ministerstva zdravotnictví a potvrdili si termín vakcinace.

Na očkování čekala i paní Anna Jiříková. „Když jsem dostala tu možnost, tak proč bych to neudělala,“ zmínila paní Anna, která má naplánováno oslavit ještě své sté narozeniny.

Při vstupu do kulturního domu čeká zájemce vyplnění informovaného souhlasu. Hned za dveřmi tanečního sálu vyplní další bod vstupní registrace. Na tanečním parketu jsou pomocí panelů, které se používají při výstavách, ohraničené tři očkovací boxy, kde dochází k samotné vakcinaci.

Změna očkovacího místa pomůže s kapacitní zátěží nemocnice

Očkovací centrum v kulturním domě v Klatovech

„Dosud bylo očkovací místo Klatovské nemocnice přímo v ambulantním traktu nemocnice, ale do budoucna se počítá, že na očkovací místo budou docházet až stovky lidí denně,“ zmínil mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška kapacitní důvod přesunu očkovacího centra. Dalším důvodem, proč se očkovací centrum dostalo ven z nemocnice je, aby se naočkovaní nepotkávali s pacienty v prostorách nemocnice.

Výhodou je také to, že před kulturním domem v Klatovech je velké parkoviště a v ideálních prostorách lze variabilně poskládat možné další očkovací boxy, podle toho, kolik bude mít nemocnice k dispozici vakcín. Na místě je zajištěna i KPR služba, protože nemocnice musí být připravena na všechny možné reakce po očkování.

Očkovací centrum v kulturním domě v Klatovech

Senioři si od očkování slibují hlavně možnost následného stýkání se se svou rodinou, protože v nynější době své blízké téměř vůbec nevidí. Očkovací kapacitu bude nemocnice navyšovat podle toho, kolik bude mít vakcín. V klatovském kulturním domě jsou zdravotníci schopni naočkovat stovky lidí denně.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio