Z Korábu budete mít chodské vsi jako na dlani

14. říjen 2020

Rozhledna Koráb stojí na stejnojmenném vrchu na území města Kdyně v okrese Domažlice. Tyčí se nad chodskými vesnicemi, které odtud budete mít jako na dlani, ale také odtud samozřejmě uvidíte do širého kraje.

"Koráb je dominantou širokého okolí. Je z něho vidět asi nejlépe co od Klatov po Domažlice lze shlédnout. Vidíme krom Šumavy Český les, ale je vidět i na stranu Chudenické vrchoviny," uvedl vedoucí vycházek pro Turistické informační centrum ve Kdyni Milan Brych.

Původně zde stála dřevěná rozhledna

Historie rozhledny se začíná psát již v roce 1902, kdy se členové Klubu českých turistů ve Kdyni pustili do plánů na její výstavbu. Nicméně rozhledna tu byla postavena až o mnoho let později, a to roku 1938. Tehdejší rozhledna byla dřevěná a měřila 21 metrů. Chata, která patřila k rozhledně, brzy kapacitně nedostačovala, a tak byla postavena chata nová. Ta nabízela mj. deset pokojů, čili zde byla možnost přespání. Současná podoba rozhledny tak, jak ji vidíme dnes, vznikla v roce 1992 a jedná se o ocelovou trojbokou konstrukci.

Někdejší centrum milovníků zimních sportů

Popularita Korábu byla kdysi hodně velká, a to z toho důvodu, že po zabrání Sudet byla Šumava nedostupná, Krkonoše byly nedostupné, a tak byl Koráb nejvýznamnějším centrem zimních sportů v Plzeňském kraji," sdělila vedoucí Turistického informačního centra ve Kdyni Ludmila Brychová. Na severní straně byl postaven dokonce skokanský můstek, který měl doskok 15-20 metrů, a místo skýtalo i množství běžeckých tratí. To vše je už ale minulostí.

Rozhledna Koráb se nachází v nadmořské výšce 773 metrů a uvádí se jako nejvyšší hora Chudenické vrchoviny. Asi půl kilometru odtud však vrch Koráb převyšuje přibližně o metr vrch zvaný Špandava. I tak je ale Koráb právě díky chatě a bývalé popularitě v souvislosti se zimními sporty známější.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio