Z nemocnic v Chebu a Karlových Varech chce odejít třetina lékařů

20. říjen 2010

Tým Lékařského odborového klubu včera v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme dorazil do Karlových Varů. K výzvě, která byla vyhlášena už letos v květnu se doposud připojilo téměř 3 a půl tisíce lékařů z celé republiky. Ti deklarují, že pokud se nepodaří dosáhnout vytyčených požadavků, jsou připraveni podat k 31. prosinci tohoto roku hromadnou výpověď. K výzvě se přihlásilo také několik lékařů z chebské i karlovarské nemocnice….pokračuje Andrea Strohmaierová.

Podle LOK pracují lékaři v Česku za neúnosných podmínek, kdy pracují stovky přesčasových hodin nad rámec svého úvazku. Výjimky pro přesčasovou práci přestanou platit v roce 2013. Nemocnice v Německu nebo Rakousku se na to připravují a už nyní shánějí tisíce lékařů z Česka.
Iniciativa tak po vládě požaduje okamžité řešení. Podle LOK jsou platy v současné době nejen nízké, ale hrozí, že se změnou tarifního odměňování ještě klesnou. Lékaři si sice přesčasovou prací vydělají další peníze nad rámec základního platu, ale na úkor mnoha dní strávených v nemocnicích navíc. To pak vede k únavě a vyhoření, které se může projevit i horší péčí o pacienty. Vláda by proto měla urychleně změnit úhradovou vyhlášku . Lékaři po vládě požadují, aby bylo možné navýšit mzdu začínajícího lékaře ze 100 korun na 200 korun na hodinu a u lékaře s plnou klasifikací z 200 na 400 korun na hodinu.

Lékaři upozorňují na to, že jen v samotném systému zdravotnictví lze ušetřit prostředky, které by stačily na požadované navýšení mezd lékařů. Například zdravotní pojišťovny mají podle jejich analýz přebytky dohromady asi 18 miliard a přitom straší snížením plateb pro příští rok.

Iniciativa Děkujeme, odcházíme zavítala v pondělí do Chebu, včera mezi lékaře karlovarské nemocnice. Nemocnice v Sokolově je na programu dnes.

Spustit audio