Z nevyužívaných městských prostor se staly v Plzni další sociální byty

26. březen 2021 08:30, aktualizováno

Plzeň v březnu dokončila výstavbu dvaceti nových bytů na Nové Hospodě ve svém objektu v Prostřední ul. I nové byty poslouží, stejně jako skoro 70 stávajících bytů, k bydlení seniorům a osobám se zdravotním postižením. Jeden byt získá do nájmu ZČU pro své studenty, kteří budou pomáhat nájemníkům.

„Město Plzeň systematicky buduje nájemní byty pro lidi, jimž by mohlo hrozit sociální vyloučení. Loni jsme dokončili a předali sociální byty ve Veleslavínově ulici, v minulých týdnech byly dány do užívání sociální byty v ulici U Radbuzy nebo velkometrážní byt v Palackého ul., jenž je určen pro mladé lidi, kteří opustili dětský domov. Nyní jsme dokončili výstavbu 20 nových bytů v městském objektu v Prostřední 48. Už druhým rokem běží výstavba sociálních bytů na Zátiší. Postavíme tam 179 sociálních bytů. První z nich jsou již téměř dokončeny. Nájemné v městských sociálních bytech je samozřejmě nižší než nájemné komerční,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Nové sociální byty v Plzni na Nové Hospodě

Budova v Prostřední 48 je ve stoprocentním vlastnictví města a před výstavbou nových bytů v ní bylo 69 sociálních bytů pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

„Z nevyužívaných nebytových prostor vzniklo dvacet nových malometrážních bytů o dispozicích 1+kk, těch je 14 a mají plochu o cca 30 metrech čtverečních, a šest bytů je 2+kk o zhruba 40 metrech čtverečních,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Byty jsou vybaveny kuchyňskou linkou, do které byl osazen dřez s baterií, sklokeramická deska a digestoř. Součástí každého bytu je koupelna s toaletou, umyvadlem, sprchovým koutem a topným žebříkem.

„Uvnitř objektu jsme vyměnili výtahy, osadili jsme protipožární vstupní dveře. Opraveny jsou i chodby domu včetně podlah. Všechny protipožární dveře na chodbách jsou také nové. Vnitřní společné prostory jsou nově vymalovány. Celý dům má i s přilehlou bývalou jídelnou zateplenou fasádu. Byly opraveny a natřeny balkony stávajících bytů a opraveny terasy, které slouží všem obyvatelům domu,“ vyjmenoval David Šlouf. Dodal, že město Plzeň chce i v Prostřední 48 pokračovat v projektu mezigeneračního bydlení. „Domluvili jsme s Katedrou sociologie Západočeské univerzity v Plzni a jeden byt v Prostřední 48 budou obývat její studenti oboru sociální práce,“ uvedl David Šlouf.

Nové sociální byty v Plzni na Nové Hospodě

Město dbá na to, aby místo žilo a nebylo vyloučenou lokalitou, proto jsou nebytové prostory za výhodných podmínek pronajaty provozovatelce prodejny se smíšeným zbožím, která nově zajišťuje i služby České pošty. Ve zmíněné bývalé jídelně nově sídlí pobočka Mezigeneračního centra TOTEM. V objektu je i lékařská ordinace. „Město Plzeň už několik let provozuje v domě sociální poradenství,“ připomněl David Šlouf.

Celkové náklady na vybudování 20 nových sociálních bytů v Prostřední 48 a na revitalizaci tohoto objektu si vyžádaly 43,6 milionu korun z vlastních finančních prostředků města Plzně.

Stavební práce začaly na konci roku 2019, kolaudace proběhla letos v březnu. Kvůli probíhající pandemii onemocnění covid-19 to bylo oproti původním plánům o trochu později. Ve stejném období probíhala i rekonstrukce nedaleké budovy v Krajní 5, jež je také majetkem města Plzně a také v ní jsou sociální byty pro seniory. Budova byla zateplena a dostala novou fasádu. Bylo také nutné vyměnit několik dřevěných oken za nová plastová, aby nevznikaly tepelné mosty. Opraveny byly i veškeré balkony. Náklady na opravu v Krajní 5 činily 6,5 milionu korun.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio