Z rozhledny Heřmanice je vidět do Jizerských i Lužických hor. Její tvar má podobu okurky

14. květen 2021

V Libereckém kraji najdete spoustu rozhleden. Je jich tam na tři desítky a nestojí jen na kopcích. Ty nejstarší vznikly už koncem 19. století a příznivé je pro rozhledny i naše 21. století. Jednu z relativně mladých rozhleden dokončili v roce 2012 ve Frýdlantském výběžku, na návrší nad obcí Heřmanice blízko polských hranic. Je dřevěná a je jednou z nejníže položených rozhleden v kraji. Přesto nabízí zajímavé výhledy do Jizerských a Lužických hor i do Polska a Německa.

Rozhlednu falického tvaru s pracovním názvem Vokurka navrhli architekti z tehdy začínajícího libereckého studia Mjölk jako jeden z prvních projektů, pro který následně hledali vhodné místo.

Oslovili několik okolních vesnic, mezi nimi i Heřmanice, kde se v roce 2009 rodil projekt cyklostezky. Nápad se zalíbil starostovi Vladimíru Stříbrnému jako turistická atrakce doplňující plánovanou cyklostezku. Poté prošel zastupitelstvem a dokonce se podařilo získat dotace z Evropské unie. Stavbu rozhledny pozastavily ničivé povodně v roce 2010. Stavbu se podařilo dokončit a otevřít o dva roky později.

I když rozhledna nestojí na nejvyšším kopci v okolí, nabízí zajímavé výhledy. Atraktivní je především pohled na Jizerské hory. Za nedalekým Dětřichovem se v dáli tyčí i jejich nejvyšší vrchol Smrk. Přes Albrechtický hřeben pak turisté spatří Žitavskou pánev a Lužické hory, za dobrého počasí je vidět i romantická zřícenina hradu Oybin u našich německých sousedů. Kromě Německa se dá dohlédnout i do Polska, vidět jsou především blízký uhelný důl a tepelná elektrárna Turów. A samozřejmě jako na dlani část obce Heřmanice.

Heřmanice z rozhledny

Rozhledna má dvě schodiště, jedno vede nahoru, druhé dolů. Počet schodů v jednom směru je 99 a v druhém 90. Díky dvojitému schodišti se nemusí příchozí a odcházející turisté složitě vyhýbat, protože se cestou vůbec se nepotkají. Rozhledna má také dvě vyhlídkové plošiny. Na její stavbu se spotřebovalo přes pětatřicet kubíků dřeva, dvanáct tisíc vrutů a přes osm set šroubů.

Vnitřní konstrukce

Rozhledna v Heřmanicích volně přístupná po celý rok, a když už budete v Heřmanicích, můžete navštívit i místní peklo, což je působivé odpočívadlo obklopené dřevěnými sochami čertů, nebo čedičový skalní útvar Kodešova skála. A když bude v létě teplo na koupání, můžete se smočit v retenčních nádržích na protilehlém svahu.

Spustit audio