Z rozhledny Slabošovky nad Besednicí uvidíte třeboňské rybníky i šumavské hory

30. květen 2021

Městys Besednici najdete na Českokrumlovsku, přesně na rozhraní Novohradských hor a Šumavy. Což má velkou výhodu, protože si ze zdejší rozhledny na vrchu Slabošovce můžete užít krásný výhled například na Slepičí hory, tedy vrchy Kohout, Slepice a Kuře, ale také na úpatí Novohradských hor na jedné a na Šumavu na opačné straně.

Podle místostarostky Besednice Michaely Novotné usilovalo vedení obce o výstavbu rozhledny již od poloviny 90. let. Jenomže tehdy ještě nikoli na Slabošovce, ale na Kohoutu, který má výšku 870 metrů nad mořem.

Poté, co neprošel schvalovacím řízením plán výstavby vysílače s rozhlednou na Kohoutu, podmínili besedničtí návrh mobilního operátora na stavbu telekomunikační věže na Slabošovce požadavkem, aby její součástí byla i vyhlídková plošina. A tak začala na jaře 2002 stavba čtyřboké kovové věže vysoké 35 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 24 metrů, kam vede 120 schodů.

„O víkendech, o svátcích, o Silvestru a na Nový rok sem opravdu chodí procesí lidí. Teď v době koronavirové, když byly zavřené hranice okresů, sem chodilo i hodně místních,“ říká o návštěvnosti Michaela Novotná. A co ze Slabošovky uvidíte? Nejprve jihovýchodně blízkou Besednici, poté vrcholy Slepičích hor, v pozadí Novohradské hory a kostel v Soběnově. Na západě pak Šumavské podhůří a Blanský les s Kletí.

Na sever budete mít výhled do údolí Stropnice a českobudějovické pánve a Lišovský práh. Na východní straně leží město Trhové Sviny, za nímž následuje pás lesů Třeboňské pánve. Pokud budete mít štěstí na viditelnost, pak na jihu, či spíše směrem jihojihozápadním, můžete spatřit rakouské Alpy.

Na rozhlednu se dostanete přímo ze severozápadní části městyse Besednice. Rozhledna stojí zhruba jeden kilometr za obcí, dojít se k ní dá bez problémů po polní cestě směrem na osadu Malče. Rozhledna je přístupná zdarma po celý rok.

Zdroj: https://www.besednice.cz/obec/okoli/

Spustit audio