Z tajemné stavby v Ptyči na severním Plzeňsku budou luxusní vily s podzemními trezory

21. říjen 2016

Betonový hrad se třemi věžemi a podzemními sklady - tak vypadal Maják Ptyč - tajemná stavba, která vyrostla u obce Hlince na Plzeňsku. Za projektem byla exmanželka miliardáře Pavla Tykače Daniela Kuchtová. Na břehu řeky Berounky mělo vyrůst vzdělávací, kulturní a relaxační centrum hnutí Avenna, které založily Katarína Kuňová a Hana Přádová. Po několika letech je ale všechno jinak.

Už na začátku roku 2013 vzbuzovala tajemná stavba v lidech bydlících v okolí spoustu otázek, spekulací i obav.

Z Majáku Ptyč bude Park Berne

Součástí Majáku Ptyč měly být stáje, kinosály, sklady potravin…, lidé zde mohli bydlet, pracovat i trávit volný čas. Za tři a půl roku na první pohled stavba nepokročila, dokonce bagry část ubouraly. Nyní bude z Majáku Ptyč Park Berne.

„Byly zahájeny práce na víkendových vilách. Máme povoleno osm vil a finální stav je až 28 vil,“ říká Karel Forejt, který má stavbu Parku Berne i sousední hospodářské budovy na starosti. Příští rok má začít fungovat podzemní část areálu, v těch by měly být trezorové místnosti pro úschovu cenností.

Nový projekt, nový název i nový investor

Změny stavby, jejichž výsledkem má být luxusnější bydlení s podzemními trezory potvrdil i Vlastimil Pech ze stavebního úřadu v Kralovicích.

Vizualizace Parku Berne

Investorem Parku Berne je firma Double Square Group, jejímž společníkem je kyperská společnost Double Square Limited. Otázkou je jestli a jak je s projektem spojená bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače Daniela Kuchtová - ve výpisech z českého i kyperského obchodního rejstříku se v majetkových strukturách obou firem její jméno neobjevuje. Jestli je stavba v Ptyči stále spojena s hnutím Avenna, na to jeho zakladatelky Katarína Kuňová a Hana Přádová odmítly odpovědět, mluvčí investorské firmy Double Square Group Ondřej Drábek to ale vyloučil.

I když se projekt změnil, pochybnosti mezi starousedlíky zůstaly.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio